Nagyszabású bővítésbe kezd a LEGO nyíregyházi gyárában - VIDEÓRIPORT
HIPA

Nagyszabású bővítésbe kezd a LEGO nyíregyházi gyárában - VIDEÓRIPORT

2021. 06. 18.

A LEGO Manufacturing Nyíregyházán egy, a korábbinál is nagyobb gyártókapacitás növelő beruházást indít. A 250 új munkahelyet teremtő, több mint 53 milliárd forint összköltségű beruházás a fröccsöntött építőelemek tekintetében 50 százalékos növekedést eredményez, az üzem termelési területe pedig 232.000 m²-re nő. Az építési munkálatok idén nyáron indulnak, és a tervek szerint 2023-ban kezdik meg a termelést az új csarnokokban.

A 2014-ben átadott nyíregyházi LEGO gyár a világ öt LEGO gyárának egyike, melyet azóta többször kibővítettek és továbbfejlesztettek. A mintegy 160 ezer négyzetméteres komplexumban a LEGO gyártás teljes folyamata megtalálható, a fröccsöntéstől a dekoráción át a csomagolásig. Itt készül a DUPLO játékok többsége is.

A fejlesztés eredményeként a gyár termelési területe 72.000 m²-rel nő, valamint további fröccsöntő modulokkal, csomagoló és raktár területekkel, adminisztrációs és energiaépülettel bővül. A gyártókapacitás bővítését a megnövekedett kereslet, valamint a megcélzott további növekedés teszi szükségessé.

A mostani bővítés keretében 50 százakkal, 1152-re növelik a telephelyen működő fröccsöntő gépek számát. Ezzel párhuzamosan további 30 százalékkal nő a csomagoló kapacitása a gyárnak, ennyivel több késztermék kerül tehát kiszállításra a beruházás befejezését követően.

A gyártókapacitás növelése mellett a fenntartható működés elérése érdekében is tesz lépéseket a LEGO Csoport. A nyíregyházi gyár idén telepítette az első nagyméretű napelemparkját. A szolárpark nagyjából 1000 háztartás energiaszükségletének megfelelő tiszta energiával járul hozzá a gyár működéséhez. Emellett papírra cserélik a LEGO dobozokban található műanyag egységtasakok anyagát, illetve egyes fröccsöntött elemek már cukornád alapú műanyagból készülnek.

Kapcsolódó cikkek