Nagyszabású fejlesztéssel gyorsítja az elektromos hajtásra átállást a Mercedes-Benz - VIDEÓRIPORT

Nagyszabású fejlesztéssel gyorsítja az elektromos hajtásra átállást a Mercedes-Benz - VIDEÓRIPORT

2022. 07. 21.

Mercedes

Egy több mint egy millárd eurós beruházás repítheti előre a Mercedes-Benzt az elektromos hajtásra való átállás globális versenyében, tekintettel arra, hogy a német autógyártó új összeszerelő és karosszéria gyártósorokat telepít kecskeméti üzemében. A 4500 munkahely megtartását és jelentős számú új munkahely létrehozását ígérő fejlesztés keretében két új Mercedes platform kerül gyártásba, ami a jövőben magasabb hozzáadott értékű modellek előállítását teszi lehetővé. 

A Mercedes-Benz e-mobilitási stratégiája szerint a cég 2025-től valamennyi modelljét elérhetővé kívánja tenni tisztán elektromos hajtással, amikorra a plug-in hibridek és az ún. BEV-ek (akkumulátoros e-járművek) részaránya elérheti a vállalat portfóliójában az 50%-ot. 2030-tól ugyanakkor a Mercedes-Benz már kizárólag elektromos meghajtású modelleket kíván gyártani.

A vállalat magyar üzeme kulcsszerepet játszik ebben az átalakulási folyamatban nem utolsó sorban azért, mert például Magyarország első teljesen elektromos modellje, az EQB kompakt SUV Kecskeméten gördült le a szalagról 2021-ben. Most pedig további fejlesztés következik az elektromos átállás frontján, aminek eredményeképp két új platform teremtheti meg a kereteket, hogy a cég felkészüljön a jövőre.

Mindenekelőtt az MB.EA (Mercedes-Benz Electric Architecture), a közepes méretű, kizárólag elektromos meghajtású Mercedes modellek közös platformjának köszönhetően 2025-től megkezdődhet az ún. ’Core Luxury’ szegmens egyik teljesen elektromos modelljének gyártása. Sőt, a magyar üzem az egész világon az elsők között lehet, amely az MB.EA platformhoz tartozó modell gyártásába kezd.

Másrészt az újrapozicionált MMA (Mercedes Modular Architecture) platform ugyancsak gyártásba kerül Kecskeméten, és ennek megfelelően a magyar Mercedes termékportfóliója több új elektromos és hagyományos meghajtású modellel egészülhet ki 2024-től. Az MMA az „entry luxury”, azaz a belépő szintű luxustermékek kategóriáját fogja képviselni, ami magasabb hozzáadott értékkel rendelkező járművek gyártását teszi lehetővé.

A fenntarthatósági elvek is maradéktalanul érvényesülnek, az új gyártósorok ugyanis teljes mértékben zöld árammal üzemelnek majd.

Ahogy Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, termelési és ellátási láncért felelős vezetője rámutatott, az új termékek integrálásával a teljes gyártási hálózat rugalmasságát növelik, és innovatív gyártási folyamatokkal a fenntarthatóság tekintetében is új mércét állítanak fel.

Kapcsolódó cikkek