Tisztán elektromos jármű gyártását indítja a Mercedes-Benz Magyarországon - VIDEÓ RIPORT

Tisztán elektromos jármű gyártását indítja a Mercedes-Benz Magyarországon - VIDEÓ RIPORT

2021. 10. 22.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary elindítja új, teljesen elektromos SUV modelljének, az "EQB"-nek a sorozatgyártását. A vállalat a beruházást a döntéshozataltól számítva kiemelkedően rövid idő alatt - kevesebb, mint 1 év alatt - hatjotta végre. Az EQB az első teljesen elektromos jármű, amely Magyarországon kerül sorozatgyártásba. A 7 személyesnek is rendelhető, tisztán elektromos, kompakt SUV modellt a Mercedes - a kínai piacot leszámítva - a világ valamennyi országába Magyarországról exportálja majd. A beruházás értéke meghaladja a 100 millió eurót.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban sorozatgyártásban készülő új EQB lesz az első Magyarországon gyártott tisztán elektromos meghajtású jármű. A gyártásindítás tervezett időpontja 2021 utolsó negyedéve. A tisztán elektromos Mercedes-EQ modellek gyártásánál a már meglévő infrastruktúrára támaszkodtak. Az új modell integrálását a jelenlegi sorozatgyártásba a rugalmas és hatékony folyamatok teszik lehetővé.

A vállalat azon döntése, hogy a tisztán elektromos kompakt SUV gyártását Kecskemétre telepítik, fontos mérföldkő a magyarországi gyár életében. A Mercedes-Benz Cars termelési hálózatában az elektromos autók gyártását és a digitalizációt célzó folyamatos átalakítások keretében a kecskeméti gyárban összesen több mint 100 millió euró értékű beruházás valósul meg.

Néhány hónappal ezelőtt, ez év júliusában kezdődött meg a Mercedes-Benz kompaktautó-családjához tartozó két plug-in hibrid modell, a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake sorozatgyártása Kecskeméten. A Mercedes-Benz célul tűzte ki, hogy 2039-re a vállalat teljes újautó-flottája szén-dioxid-semleges legyen, de a cég tervei szerint a teljes személygépjármű-értékesítés több mint felét már 2030-ra is plug-in hibrid vagy tisztán elektromos járművek teszik majd ki.

Az EQB első sorozatgyártott példánya a tervek szerint 2021 utolsó negyedévében fog legördülni a kecskeméti gyártósorról. Az EQB első prototípusait már jelenleg is gyártják a kecskeméti gyárban egy speciális, külön gyártósoron, az úgynevezett „Pilot Line"-on.

A gyártásindulást követően a kecskeméti Mercedes-Benz gyár gyártósorain valamennyi meghajtás szerepel majd a klasszikus belső égésű motoroktól a plug-in hibrideken át a tisztán elektromos meghajtásig. Ahogyan a Mercedes-Benz többi elektromos modellje, úgy az EQB is ugyanazon a gyártósoron készül majd a kecskeméti gyárban, mint a hagyományos és hibrid meghajtású modellek.

Kapcsolódó cikkek