Újabb jelentős ázsiai beszállító választotta Magyarországot - VIDEÓ RIPORT

Újabb jelentős ázsiai beszállító választotta Magyarországot - VIDEÓ RIPORT

2018. 03. 26.

Újabb jelentős ázsiai beszállító választotta Magyarországot

A világ legnagyobb autógyárainak elektromos autóiba akkumulátor-alkatrészeket gyártó dél-koreai cég Magyarországot választotta európai központjának. A Shinheung 8 milliárd forintos beruházással, a földrajzi elhelyezkedés előnyeit, illetve a Samsung SDI közelségét is szem előtt tartva Monorról fogja kiszolgálni a rohamléptekben fejlődő európai elektromos járműpiaci igényeket.

A Shinheung 1979-ben alakult, így 39 éves múltra tekint vissza precíziós szerszámok tervezésében. 2009-től a piaci igényeket követve megkezdték az elektromos járművekbe való lítium-ion akkumulátor házak, és az ezekhez tartozó biztonsági záróegységek gyártását saját fejlesztésű gépsorainkon koreai, kínai és malajziai gyáraikban.

Miután az európai autógyártók is nagy lendülettel fejlesztik elektromos autóikat, az akkumulátorok és tartozékaik jelentősége is folyamatosan nő. A rohamos léptekben fejlődő európai elektromos járműpiac igényeire reagálva 2017-ben a Samsung Magyarországon nyitotta meg legújabb akkumulátorgyártó üzemét a Samsung SDI globális termelési struktúrájának harmadik pilléreként. Mivel a Shinheung 40 éve szoros partneri viszonyban van a Samsunggal, így Európában első, világszinten hatodik gyárát Magyarországon hozta létre barnamezős beruházással Monoron.

A jelenlegi próbaüzem után hamarosan megindulhat a tényleges gyártás. 2018-ban havonta 1,8 millió, a gyártóegység végleges kialakítását követően 2019. év végére pedig már havonta 4,8 millió darab termék gyártását tervezik. Céljaik között szerepel továbbá, hogy a még Koreából érkező alapanyagok és alkatrészek legalább 80%-át monori telephelyükön gyártsák, valamint a gyártáshoz szükséges alapanyagokat is Magyarországról szerezzék be.

A Shinheung magyarországi leányvállalata a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának fogja termékeit szállítani. Egyedi szabadalom alapján elektromos járművek akkumulátor házaihoz tartozó biztonsági záróegységeket gyártanak majd magas hatásfokú automata lézerhegesztési technológiával. A gyártás felfutásával 300 új munkahely jön létre.