Újabb kínai piaci szereplő csatlakozik a magyarországi e-mobilitási ökoszisztémához

Újabb kínai piaci szereplő csatlakozik a magyarországi e-mobilitási ökoszisztémához

2023. 06. 21.

A kínai tulajdonban álló Huayou Cobalt bejelentette, hogy a Komárom-Esztergom vármegyei Ácson létrehozza első európai üzemét. A közel 1,3 milliárd euró értékű beruházással jelentős katódgyártási kapacitás jön létre, amely anyagot e-jármű akkumulátorokhoz használnak. A projekt 900 új munkahelyet hoz létre.

A 2002-ben alapított Huayou Cobalt csúcstechnológiás megoldásokat szállít, és új generációs lítium-ion akkumulátorok, valamint új kobalt anyagok gyártásával, valamint kutatásával és fejlesztésével foglalkozik. A több mint 30 ezer embert foglalkoztató vállalat most európai terjeszkedésről döntött, és a HIPA segítségével elvégzett lokációskeresést követően a Komárom-Esztergom vármegyében található Ácsot választotta új gyárának helyszínéül.

A közel 1,3 milliárd euró értékű gigaprojektnek köszönhetően a Huayou évi 100 ezer tonna, az elektromos járművek akkumulátoraihoz kulcsfontosságú katódanyagot gyárthat. Az üzem 900 munkatársat fog foglalkoztatni.

A beruházás a helyi e-mobilitási ökoszisztémát gazdagítja és tovább erősíti Magyarország stratégiai pozícióját az elektromos átállás alatt álló járműiparban.