Újabb vezető akkumulátorgyártó választja Magyarországot beruházása helyszínéül

Újabb vezető akkumulátorgyártó választja Magyarországot beruházása helyszínéül

2023. 07. 27.

A magyar e-mobilitási ökoszisztéma egy újabb akkumulátorgyártóval gazdagodik, amely a világ tíz legnagyobb szereplőinek egyike. A 245 millió euróból megvalósuló kezdeti befektetés a Sunwoda történetének új fejezetét jelöli, amelyben a kínai cég Nyíregyházán kezdheti meg működését.

A tőzsdén jegyzett kínai Sunwoda a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója között van, és egyben komoly K+F tevékenységet is folytat.

A Sunwoda most operációjának európai kiterjesztéséről döntött, amelynek keretében első üzemét Nyíregyházán hozza létre. A vállalat magyarországi gyártóegységének indulásaként 245 millió euró értékű beruházást hajt végre. Közép-hosszútávon a teljes befektetési volumen tekintetében ugyanakkor közel 1,5 milliárd euró értékű beruházást valósíthat meg, amely több mint ezer új munkahelyet teremthet. A vállalat 2025 legvégén kezdheti meg termelési tevékenységét.

A termelő tevékenység vízigényének 90%-át a társaság tisztított szennyvízből kívánja fedezni, amely hűtővízként és technológiai vízként egyaránt felhasználásra kerül, ezzel is csökkentve az ivóvíz ipari felhasználását a vízbázisok védelme érdekében.

A kínai cégóriás ugyanakkor vállalta, hogy a magyar jogszabályok által megköveteltnél alacsonyabb kibocsátási küszöbértékkel üzemel az iparágban felhasznált bizonyos komponensek (pl. NMP, kobalt, nikkel) vonatkozásában azzal, hogy első európai üzemébe úgynevezett BAT-ot (Best Available Technology – Elérhető Legjobb Technológiát) telepít.