Vezető japán akkumulátor-beszállító új üzemével élénkül a hazai e-járműipar - VIDEÓRIPORT

Vezető japán akkumulátor-beszállító új üzemével élénkül a hazai e-járműipar - VIDEÓRIPORT

2022. 10. 18.

Toyo csoport

Felavatták a Toyo Ink Hungary Kft. új üzemét a Pest megyei Újhartyánban, ahol a lítium-ion akkumulátorokhoz használt CNT diszperziót fognak gyártani. A 45 munkahelyet teremtő, 7 milliárd forintért megvalósuló beruházás fontos mérföldkő a japán tulajdonú vállalat üzleti stratégiájában, amely az elektromos járművek iránti növekvő globális keresletre reagálva további bővülést tervez.

A japán székhelyű Toyo Ink Group a magas minőségű szerves színezék és diszperziós technológia egyik éllovasa. Az 1896-ban alapított vállalat a lítium-ion akkumulátorok iránti növekvő globális kereslet hatására fokozza termelési kapacitásait. E folyamatba illeszkedik, hogy Kínában, Japánban és az Egyesült Államokban működő üzemei után most létrehozta első európai gyárát a Pest megyében található Újhartyánban.

Az újonnan felavatott létesítményben ún. Lioaccum CNT diszperzió készül majd, amely az akkumulátorok előállítási költségének lefaragása mellett abban is segít, hogy csökkenjen a cellák által elfoglalt hely, ami így akkumulátor-kapacitást és -teljesítményt fokozó aktív anyagok beépítését teszi lehetővé. A magyar operáció stratégiai fontosságú a vállalatcsoport számára, ami annak ambiciózus terveiben is megmutatkozik. Mintegy 30 milliárd forintnak megfelelő összeget kívánnak ugyanis beruházni 2026-ig szerte a világban, így köztük Magyarországon, hogy erősítsék a Toyo Ink globális CNT diszperzió gyártó hálózatát és biztosítsák a megbízható globális ellátást.

kitagawa

A magyarországi üzem megnyitásáig a Toyo Ink kiemelt vevőjét, a vezető akkumulátorgyártó SK Ont a vállalatcsoport Georgia-ban található amerikai leányvállalata szolgálta ki. Az újhartyáni üzem mostantól kulcsszerepet kap abban, hogy átvegye az SK On európai üzemeinek ellátásának feladatát az elektromos járművek iránti megnövekedett igényekkel összhangban.

Ahogy Yoshiharu Ono, a magyarországi üzem ügyvezetője rámutatott, a Toyo Ink Csoport tevékenysége egybeesik az e-jármű technológia magyarországi felfuttatására és népszerűsítésére irányuló magyar politikai törekvésekkel, és úgy vélik, hogy jelenlegi és jövőbeli beruházásaikkal e téren segíteni tudják az országot és a régiót.