A BMW Csoport ultramodern debreceni gyára akkumulátor összeszerelő kapacitással bővül

A BMW Csoport ultramodern debreceni gyára akkumulátor összeszerelő kapacitással bővül

2022. 11. 25.

A BMW Csoport hat hónapja épülő debreceni gyára nagyfeszültségű akkumulátor összeszerelő üzemmel bővül a tisztán elektromos meghajtású NEUE KLASSE modellgeneráció igényeinek kielégítésére. Ezzel a teljes debreceni projekt beruházási volumene meghaladja a 2 milliárd eurót, és 2025 végéig további több mint 500 új munkahely létesülhet.

A debreceni BMW iFactory stratégiájában központi szerepet kap a logisztikai távolságok minimálisra csökkentése, így a vállalat úgy döntött, hogy nagyfeszültségű akkumulátor összeszerelő üzemet épít a meglévő 400 hektáros telephelyén, hogy kiszolgálja a tisztán elektromos meghajtású NEUE KLASSE modellgeneráció igényeit. A projektnek köszönhetően minden új Debrecenben készülő BMW-modellhez a helyszínen szerelik össze az akkumulátort. Ennek megfelelően a vállalat debreceni fejlesztéseinek teljes beruházási költsége meghaladja a 2 milliárd eurót.

Az akkumulátor összeszerelő üzem 140.000 négyzetméteren terül majd el, és várhatóan 2025 végén indulhat benne a gyártás. A következő generációs akkumulátorok 30%-kal nagyobb hatótávolságot és 30%-kal gyorsabb töltési sebességet ígérnek. A BMW Group különös figyelmet fordít arra, hogy a gyártási folyamatai során keletkező károsanyag-kibocsátást és a felhasznált erőforrások mennyiségét a lehető legnagyobb mértékben csökkentse. A vállalat zöldenergia iránti elkötelezettségének köszönhetően az akkumulátor cellagyártással kapcsolatos kibocsátások 60%-kal csökkenthetők a jelenlegi ötödik generációs akkumulátorokhoz képest.

A BMW Csoport Bajorországban is milliárdokat ruház be akkumulátor modulgyártásba, tekintettel arra, hogy 2030-ra a világon minden második új BMW elektromos lesz.

Kapcsolódó cikkek