Az elektromos autógyártás jövőálló fellegvárát építi a BMW Debrecenben - VIDEÓRIPORT

Az elektromos autógyártás jövőálló fellegvárát építi a BMW Debrecenben - VIDEÓRIPORT

2022. 06. 01.

foundation stone 1

Letették a BMW Group új debreceni üzemének alapkövét, ami egyben a beruházás legújabb mérföldköve. A több mint 1 milliárd euróért megvalósuló és ezernél is több munkahelyet létrehozó projekt a BMW iFactory gyártási stratégia három alappillérét, a hatékony, zöld és digitális szempontok érvényesülését helyezi középpontba.

A BMW Group olyan egyedülálló gyártókapacitást épít ki 400 hektáros debreceni telephelyén, amelynek segítségével elláthatja európai és tengerentúli ügyfeleit a prémiumkategóriás járművek piacán. Az új létesítmény a teljes gyártási folyamatot lefedi a karosszéria-összeszereléstől a festésen át a végső összeszerelésig.

Az üzem a legmodernebb technológiának ad otthont, hogy ezáltal a gyártás megfeleljen az autóipar fejlődését meghatározó e-transzformáció legmagasabb igényeinek. A teljesen elektromos meghajtású Neue Klasse sorozatgyártása 2025-ben indulhat, mintegy 150.000 körüli éves darabszámmal.

foundation stone 2

A debreceni gyár új mércét állít a kiemelkedően innovatív járműgyártásban. A létesítmény a rugalmasság, a fenntarthatóság és a digitalizáció terén egyaránt a teljes autóipar csúcstechnológiáját képviseli

– mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, hozzátéve, hogy ez egyben egyedülálló lehetőség az autógyártás minden aspektusból történő újragondolására.

milan

Ehelyütt kap főszerepet a BMW iFactory gyártási stratégia három, HATÉKONY, ZÖLD és DIGITÁLIS alappillérének alkalmazása. A paradigmaváltás része a karbonsemlegesség megvalósítása. Ennek jegyében a BMW debreceni üzeme lesz az első a világon, amely emissziómentesen gyárt majd járműveket. A fenntarthatóságot többek között zöld energia felhasználásával és a körkörösség folyamatos biztosításával érik el, azaz a gyártáshoz használt alapanyagokat és erőforrásokat lehetőség szerint újrafelhasználják.

A BMW Group emellett új digitalizációs megközelítést is alkalmaz. A teljes gyártási folyamat legapróbb részleteinek virtuális megkomponálását digitális tervezőeszközök segítik. A mesterséges intelligenciával dolgozó alkalmazások a legkülönfélébb módokon támogatják majd a minőségbiztosítást, miközben optimalizálják az intelligens és prediktív karbantartási folyamatokat. Az alkalmazott digitális megoldások tárháza kiegészül edge computing, adatanalitikai, 5G-n alapuló helymeghatározási technológiákkal, valamint a mesterséges intelligenciát alkalmazó autonóm, intelligens logisztikai rendszerekkel.

intelligent

Az adatkonzisztencia új dimenzióit fogjuk elérni nem csupán teljes értékláncunk, hanem valamennyi folyamatláncunk mentén

– fogalmazott Milan Nedeljković.

A BMW Group debreceni gyárában már javában zajlanak az oktatási központ építési munkálatai is. A 2023 szeptemberére elkészülő létesítményben a helyi szakképzés duális képzés keretében kezdődik majd meg.

Nem csupán gyárunk jövőjét, hanem számos tehetséges fiatal szakmai karrierjét is alakítjuk

– hangsúlyozta Hans-Peter Kemser, a BMW Group debreceni gyárának igazgatója.

 kemser

Kapcsolódó cikkek