A BMW új Képzési Központja kulcsjelentőséggel bír majd a magyarországi operáció kvalifikált munkaerővel való ellátásában

A BMW új Képzési Központja kulcsjelentőséggel bír majd a magyarországi operáció kvalifikált munkaerővel való ellátásában

2023. 10. 30.

Menetrend szerint haladnak a BMW csoport iFactory-jának munkálatai, és a több mint 2 milliárd eurós projekt legújabb fejleményeként most megnyílt a telephelyen épült Képzési Központ. Az elérhető legkorszerűbb infrastruktúrával felszerelt, közel 6500 m2-en elterülő létesítmény lehetővé teszi a BMW Group Gyár Debrecen munkavállalói és a duális szakképzési programjában résztvevő leendő munkatársai számára, hogy megszerezzék az ahhoz szükséges ismereteket, hogy az új Neue Klasse modellgeneráció első példányai az utakra gördülhessenek 2025-ben.

Debrecenben több mint 400 hektáros területen építi a BMW csoport futurisztikus iFactory-ját – présüzemmel, karosszéria, járműfényező és -összeszerelő, valamint akkumulátor-modul összeszerelő üzemmel. A vállalat több mint 2 milliárd eurót fektet be a telephelybe, ahol 2025-től kizárólag tisztán elektromos meghajtású járműveket gyártanak majd 150 000 darabos éves kapacitással. A Debrecenben készülő modell fogja megalapozni a kizárólag tisztán elektromos járművek számára kifejlesztett új járműarchitektúrát, a NEUE KLASSE-t.

Ez a tervezés, a termékfejlesztés, a gyártás és az értékesítés területére egyaránt hatást gyakorló fundamentális megújulás azt a célt szolgálja, hogy átformálja, illetve emberközelibbé, intelligensebbé és fenntarthatóbbá tegye a személyes mobilitást.

Az iFactory-jának üzemeltetéséhez elengedhetetlen magasan képzett munkaerő biztosítására a BMW most megnyitotta több mint száz méter hosszan elnyúló kétszintes Képzési Központját, amely a BMW csoport munkavállalói képzésének és a vállalatcsoport duális szakképzési programjának egyaránt otthont ad.

Az idén szeptemberben először elindított duális képzési programban résztvevő hallgatók hároméves képzés keretében sajátíthatják el a mechatronikai technikus, az elektronikai technikus, a gépjármű mechatronikai technikus, valamint az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmákat a legkorszerűbb oktatási eszközökkel felszerelt tantermekben és csúcstechnológiás gyártási környezetben.

A hallgatók a képzés során megismerik a legmodernebb technikai eszközöket és megoldásokat is: a képzést követően ismeretekre tesznek szert majd többek között a robotika, a 3D nyomtatás, valamint az Ipar 4.0, köztük, a virtuális és kiterjesztett megoldások világában, továbbá az elektromobilitás és a gépjármű-diagnosztika területén is. A képzés hangsúlyos részét jelenti ezen túl az úgynevezett soft-skillek fejlesztése. A tanulók ennek jegyében egyebek mellett kommunikációs és prezentációs technikákat, illetve projektmenedzsment készségeket sajátítanak el, illetve az egészségtudatos életmódról is behatóan tanulnak.