A harmadik magyarországi akkumulátorgyár alapkövét is letették - VIDEÓ RIPORT

A harmadik magyarországi akkumulátorgyár alapkövét is letették - VIDEÓ RIPORT

2018. 03. 28.

A harmadik magyarországi akkumulátorgyár alapkövét is letették

A két dél-koreai gyártó, a Samsung SDI és az SK Innovation után a japán GY Yuasa magyarországi üzemének az építése is megkezdődött. A lítium-ion akkumulátorokat gyártó vállalat Miskolcon építi meg első üzemét az európai kontinensen. A jelentős autóipari partnerek hibrid és elektromos autóihoz is beszállító japán vállalat 8,8 milliárd forint értékű, 51 új munkahelyet teremtő beruházása támogatja a hazai járműipar előrelépését, hiszen az elektromobilitás a közeljövő egyik legfontosabb fejlesztési iránya.

A kiotói székhelyű GS Yuasa csoport 2017-ben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A vállalatcsoport fő tevékenysége az ólom-sav akkumulátorok fejlesztése, előállítása és értékesítése, elsősorban a gépjármű,- és motorkerékpár ipar számára. Egy 2016-os megállapodás eredményeként a GS Yuasa felügyeli a Panasonic ólom-sav akkumulátorait is, így lehetőség nyílt arra, hogy ez a két cég együtt többségi befolyást szerezzen a nemzetközi ólom-sav akkumulátor piacon.

A jelenleg 17 országban 37 telephellyel rendelkező, több mint 15 000 főt foglalkoztató vállalat nemrégiben megkezdte az ólom-sav akkumulátorról a lítium-ion akkumulátorra való áttérést, jelentős fejlesztési beruházásokat eszközölve az új területen, célul tűzve ki a környezetbarát üzemű gépjárművek előállításához való hozzájárulást és a környezetvédelmet.

Az új technológiára való átállás kapcsán a cégcsoport új, európai gyártóegység építéséhez keresett helyszínt. A döntési folyamat végén a szükséges munkaerő megléte, valamint a fejlett infrastruktúra, a főváros elérhetősége, valamint a rendelkezésre álló megújuló energia források (elsősorban geotermikus fűtés) miatt Miskolcra esett a választás. A 8,8 milliárd forint értékű beruházás eredményeként várhatóan 2020 elején indul a 12V lítium-ion akkumulátor termelés, de a kereslet függvényében már rövidtávon is várhatóak technológiai, illetve kapacitásbővítő fejlesztések.

Kapcsolódó cikkek