Újabb akkumulátorgyárral erősödik az e-mobilitás Magyarországon

Újabb akkumulátorgyárral erősödik az e-mobilitás Magyarországon

2018. 01. 11.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Ismét Magyarországot választotta egy jelentős távol-keleti lítium-ion akkumulátor gyártó: a GS Yuasa Miskolcon építi meg első üzemét az európai kontinensen. A jelentős autóipari partnerek hibrid és elektromos autóihoz is beszállító japán vállalat 8,8 milliárd forint értékű, 51 új munkahelyet teremtő beruházása támogatja a hazai járműipar előrelépését, hiszen az elektromobilitás a közeljövő egyik legfontosabb fejlesztési iránya.

A kiotói székhelyű GS Yuasa csoport 2017-ben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A vállalatcsoport fő tevékenysége az ólom-sav akkumulátorok fejlesztése, előállítása és értékesítése, elsősorban a gépjármű,- és motorkerékpár ipar számára. Egy 2016-os megállapodás eredményeként a GS Yuasa felügyeli a Panasonic ólom-sav akkumulátorait is, így lehetőség nyílt arra, hogy ez a két cég együtt többségi befolyást szerezzen a nemzetközi ólom-sav akkumulátor piacon.

A jelenleg 17 országban 37 telephellyel rendelkező, több mint 15 000 főt foglalkoztató vállalat nemrégiben megkezdte az ólom-sav akkumulátorról a lítium-ion akkumulátorra való áttérést, jelentős fejlesztési beruházásokat eszközölve az új területen, célul tűzve ki a környezetbarát üzemű gépjárművek előállításához való hozzájárulást és a környezetvédelmet.

Az új technológiára való átállás kapcsán a cégcsoport új, európai gyártóegység építéséhez keresett helyszínt. A döntési folyamat végén a szükséges munkaerő megléte, a fejlett infrastruktúra, a főváros elérhetősége, valamint a rendelkezésre álló megújuló energia források (elsősorban geotermikus fűtés) miatt Miskolcra esett a választás. A 8,8 milliárd forint értékű beruházás eredményeként várhatóan 2020 elején indul a 12V lítium-ion akkumulátor termelés, de a kereslet függvényében már rövidtávon is várhatóak technológiai, illetve kapacitásbővítő fejlesztések.

Kapcsolódó cikkek