Jelentős lépés a hazai emobilitás történetében a GS Yuasa miskolci gyáravatója - VIDEÓRIPORT

Jelentős lépés a hazai emobilitás történetében a GS Yuasa miskolci gyáravatója - VIDEÓRIPORT

2019. 10. 01.

Jelentős lépés a hazai emobilitás történetében a GS Yuasa miskolci gyáravatója

Átadták a GS Yuasa első termelőegységét az európai kontinensen. A 8,8 milliárd forint értékű miskolci üzemmel a japán akkumulátorgyártó vállalat európai partnereinek hibrid és elektromos autóihoz szállít majd lítium-ion erőforrásokat, tovább erősítve Magyarország pozícióját az elektromobilitás területén.

A kiotói székhelyű GS Yuasa csoport 2017-ben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A vállalatcsoport a világon piacvezető az ólom-sav akkumulátorok fejlesztése, előállítása és értékesítése tekintetében, partnerei elsősorban a gépjármű,- és motorkerékpár ipar legjelentőseb szereplői. A japán cégcsoport a 2018/2019-es pénzügyi évben több mint 1000 milliárd forint árbevételt realizált, és világszinten több mint 14 000 embernek ad munkát jelenleg is.

A GS Yuasa az elmúlt években fordult a fejlettebb technológiát jelentő lítium-ion (Li-ion) rendszerek felé, így a most átadott miskolci üzemben gyártanak először lítium-ion akkumulátort Japánon kívül. A 2018 januárjában meghozott beruházási döntésnél Miskolc mellett szólt a szükséges munkaerő megléte, valamint a fejlett infrastruktúra, a főváros elérhetősége, illetve a rendelkezésre álló megújuló energiaforrások (elsősorban geotermikus fűtés), melynek segítségével a gyártócsarnok fűtését biztosítják.

Új üzemének átadásával a GS Yuasa csatlakozik a Samsung SDI-hoz és SK Innovation-höz, hiszen a korábban szintén hazánk mellett döntő két dél-koreai akkumulátor-gyártó nagyvállalat üzemeiben már folyik az elektromos autók (EV) számára készülő erőforrások gyártása, sőt, a termelés megkezdése óta eltelt időben további bővítésekről is döntöttek, tovább erősítve Magyarország pozícióját az európai elektromobilitási térképen.

Japán Magyarország legnagyobb ázsiai befektetője, hovatovább az IBM-PLI Global Location Trends 2019 jelentése alapján Japán számára hazánk bizonyult 2018-ban a legfontosabb beruházási célországnak Európában.

Kapcsolódó cikkek