A miskolci Bosch gyár az európai gépgyártás egyik leginnovatívabb egysége - VIDEÓ RIPORT

A miskolci Bosch gyár az európai gépgyártás egyik leginnovatívabb egysége - VIDEÓ RIPORT

2018. 06. 12.

A miskolci Bosch gyár az európai gépgyártás egyik leginnovatívabb egysége

A Robert Bosch Power Tool, mely a világ legnagyobb Bosch kéziszerszámgyára, legyártotta a 100 milliomodik kéziszerszámot Miskolcon. A jubileumi termék az előfejlesztéstől a koncepció megtervezésén át egészen a legyártásáig a Miskolcon dolgozó szakemberek munkájának eredménye. A magas fokú innovációra, automatizálásra és a hatékonyság javítására tett erőfeszítések számos országos és nemzetközi elismerést hoztak már a gyár számára, többek között az Év Gyára 2017 kitüntetést. A gyár fejlesztési törekvéseit pedig az idén először meghirdetett Ipar 4.0 Szakmai Különdíjjal jutalmazták.

A Bosch csoport szerteágazó technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Világszerte megközelítőleg 402 000 munkatársat foglalkoztat, melyből 64 500 főt a kutatás és fejlesztés területén, hiszen a jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje.

A Bosch 1898 óta van jelen Magyarországon, és az elmúlt 120 év alatt jelentős vállalatcsoporttá, hazánk egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadójává fejlődött. A 2017-es üzleti évben a hazánkban kilenc leányvállalattal rendelkező Bosch csoport teljes forgalma 1304 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport jelenleg több mint 13 500 munkatársat foglalkoztat. Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

A 2001-ben létrejött miskolci Robert Bosch Power Tool fejlődése jól mutatja, hogy milyen ívet futott be Magyarországon az európai gépgyártás egyik leginnovatívabb vállalata: közel 2400 főt foglalkoztatnak, és tavaly az elektromos kéziszerszámokat fejlesztő és gyártó profiljukhoz új működési egység csatlakozott: a többek között csomagolási tevékenységeket is végző Regionális Szolgáltató Központ. A vállalat nemcsak Európa legnagyobb kéziszerszám gyárává, hanem világszerte a Bosch csoport legnagyobb kéziszerszámgyárává vált, és a tavalyi évben 11 millió szerszámot gyártott.

Mindössze 7 évre volt szükség ahhoz, hogy 2008. október végére elkészüljön a 25 milliomodik kéziszerszám, újabb 5-re, hogy 2012. augusztus 23-án az 50 milliomodik, s még 6 esztendő sem telt el azóta, és 2018. június 12-én a 100 milliomodik kéziszerszámot ünnepelhettük Miskolcon.

A Bosch magyarországi jelenlétével élen járója annak a folyamatnak, mely a „Made in Hungary"-ról az „Invented in Hungary"-re helyezné a hangsúlyt. Magyarország fontos részét képezi a Bosch globális K+F hálózatának. 2017-ben összesen 55 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre a vállalat hazánkban, továbbá több mint 2.300 szakembert foglalkoztattak K+F területen. Ezen felül a cégcsoport 14 oktatási intézménnyel működik együtt, ebből négy intézmény hallgatóinak kínál gyakorlatorientált duális képzést, ami a munkaerő utánpótlását is elősegíti.

Kapcsolódó cikkek