Jövőbiztos autóipari technológiák fejlesztésére hoz létre központot a Bosch - VIDEÓRIPORT

Jövőbiztos autóipari technológiák fejlesztésére hoz létre központot a Bosch - VIDEÓRIPORT

2022. 09. 12.

alAPKÖ

Letették a Bosch új 3.500 négyzetméteres épületkomplexumának alapkövét Zalaegerszegen, amely 200 mérnöknek ad majd munkát az önvezetéssel, e-mobilitással és mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák kutatása és tesztelése terén. A 11,4 millió eurós beruházás a legmodernebb mobilitási megoldások tesztpályájaként Magyarország védjegyévé avanzsált ZalaZone közvetlen szomszédságában valóul meg.

A Bosch Csoport eddig is jelentős erőforrásokat fordított K+F tevékenységekre Magyarországon, és ennek eredményeképpen mára közel négyezren foglalkoznak ilyen típusú feladatokkal a vállalatnál idehaza. A cég miskolci és maklári telephelyein egyaránt dolgoznak fejlesztők, a Bosch Budapest Innovációs Kampusz közelmúltbéli megnyitását követően pedig most egy zalaegerszegi alapkőletétellel indul az a beruházás, amelynek keretében olyan jövőbiztos mobilitási technológiák tesztelésére és fejlesztésére fókuszáló központ jöhet létre, mint az önvezetés, az e-mobilitás és a mesterséges intelligencia.  

Szászi

A K+F központ megnyitásával mintegy 200 mérnök vehet majd részt a munkában, akiket egy 2.000 négyzetméteres iroda és egy 1.500 négyzetméteres műhely vár. Utóbbiban belső égésű és elektromos motorral meghajtott járműveket is fognak tudni tesztelni. A szakemberek elsősorban vezetéstámogató rendszerek fejlesztésére koncentrálnak majd, valamint az önvezetés különböző aspektusain fognak dolgozni.

Az előreláthatólag teljes egészében 2025-ben befejeződő beruházásra a ZalaZone tesztpálya közvetlen közelében kerül sor, amelyet többek között 5G környezete miatt globális szinten is zsinórmértékként tartanak számon az önvezető megoldások tesztelése terén.

Kapcsolódó cikkek