A régió legjobb befektetési ügynöksége a HIPA
HIPA

A régió legjobb befektetési ügynöksége a HIPA

2018. 05. 10.

HIPA named region’s best investment promotion agency

A befektetési témákra szakosodott Site Selection Global Best to Invest 2018 jelentése alapján Magyarország a világ 10 legjobb befektetési célországa között, régiós szinten pedig két kategóriában is első helyen szerepel. Emellett elismerésben részesült a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is, melyet Kelet-Európa és Közép-Ázsia legjobb befektetési ügynöksége címével díjaztak.

Az amerikai Conway működőtőke-befektetési tanácsadó vállalat szaklapja, a Site Selection az Amerikai Egyesült Államok egyik legolvasottabb befektetésekkel, beruházási helyszín kiválasztással és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó médiuma. A magazint 60 éve adják ki, olvasói összesen átlagosan havonta 130 db, 12 milliárd USD értékű befektetési projektben működnek közre.

Az évente publikált Global Best To Invest felmérés hátterét a Conway tanácsadó cég külföldi befektetésekre vonatkozó saját adatbázisa adja, valamint figyelembe veszi egyes nemzetközi versenyképességi ragsorok alakulását is. A beruházások esetében azon projekteket számítja be, amelyek legalább 1 millió USD működőtőkét jelentenek, 20 munkahelyet teremtenek vagy 1900 négyzetméter új működési területet igényelnek.

A május elején megjelent, 2017-es adatokat feldolgozó összeállításban hazánk kiemelkedő sikert elérve, három top 10-es listán is megjelenik. A fenti komplex szempontrendszer alapján Magyarország lett a kelet-európai és közép-ázsiai régió legvonzóbb befektetési célországa, valamint az egy főre jutó befektetési volumen tekintetében is hazánk végzett az első helyen.

A régiós sikereken felül a befektetési projektek számát tekintve Magyarország a világranglistán 8. helyet szerzett, így globálisan a 10 legjobb befektetési célország között szerepel, olyan országok mellett, mint Kína, Németország vagy az Egyesült Királyság.

A felmérés a lokációk mellett vizsgálta a nemzeti és regionális szinten működő befektetési ügynökségeket (IPAs) is. A több mint 1000 nemzetközi tanácsadó bevonásával készült felmérés alapján, egy befektetési szakemberekből és a Site Selection munkatársaiból álló szakmai grémium a Nemzeti Befektetési Ügynökséget, a HIPA-t díjazta a Kelet-Európa és Közép-Ázsia legjobb befektetési ügynöksége címmel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó ügynökség a működőtőke befektetések terén elért eredményei, az ügyfeleinek nyújtott szolgáltatások minősége és komplexitása, munkatársainak szak – és nyelvtudása, valamint ügyfélbarát hozzáállása és az országban jelenlévő befektetők visszajelzései alapján nyerte el a díjat. A díjátadásra a The World Forum for FDI rendezvény keretein belül, 2018 júniusában kerül sor Liverpoolban.

Az elnyert „Kelet-Európa és Közép-Ázsia legjobb befektetési ügynöksége" cím fontos és megtisztelő visszajelzés arra vonatkozóan, hogy helyes stratégiát alakítottunk ki és hogy egyablakos menedzsment-tanácsadási munkánk minősége nemzetközi szinten is kiemelkedő. 2014 és 2017 között közel 300 sikeres befektetési projektet kezelt a HIPA, amelyek több mint 58 000 új munkahelyet teremtenek, több mint 10 milliárd EUR befektetési értéket jelentenek. Bízom benne, hogy vállalatspecifikus szolgáltatásainkkal továbbra is értéket teremthetünk partnereinknek és hazánknak, és ügyfélkörünk még tovább bővül a jövőben

– mondta Ésik Róbert, a HIPA elnöke.

Kapcsolódó cikkek