Harmadik éve a HIPA a régió legjobb beruházásösztönző ügynöksége
HIPA

Harmadik éve a HIPA a régió legjobb beruházásösztönző ügynöksége

2020. 05. 22.

Harmadik éve a HIPA a régió legjobb beruházásösztönző ügynöksége

A befektetési témákra szakosodott Site Selection magazin friss, „Global Best to Invest 2020" jelentése alapján Magyarország immáron harmadik éve a világ 10 legjobb befektetési célországa között szerepel. Emellett újra elismerésben részesült a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is, amelyet a 2018-as és 2019-es év után 2020-ban is a Kelet-Európát és Közép-Ázsiát magába foglaló régió legjobb beruházásösztönző ügynökségének választott a szaklap.

Harmadik éve a HIPA a régió legjobb beruházásösztönző ügynöksége

Az amerikai Conway működőtőke-befektetési tanácsadó vállalat szaklapja, a Site Selection az Amerikai Egyesült Államok egyik legolvasottabb befektetésekkel, beruházási helyszín kiválasztással és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó médiuma. Az ezen a néven az 1950-es évek óta megjelenő magazin olvasói havonta átlagosan 12 milliárd USD értékű befektetési projektben működnek közre.

A minden év májusában publikált Global Best To Invest felmérés hátterét a Conway tanácsadó cég külföldi befektetésekre vonatkozó saját adatbázisa adja, de figyelembe veszi egyes nemzetközi versenyképességi rangsorok alakulását is. A beruházások esetében azon projekteket veszik számításba, amelyek legalább 1 millió USD működőtőkét jelentenek, 20 munkahelyet teremtenek vagy 1000 négyzetméter új működési területet igényelnek.

Magyarország továbbra is a világ top 10 országa közé tartozik a beruházások eredményeként létrejövő munkahelyek tekintetében

A legjobb beruházásösztönző ügynökségeket összesítő listán a HIPA 2020-ban már sorozatban harmadik éve végzett az első helyen a Kelet-Európát és Közép-Ázsiát magába foglaló régió legjobbjaként. A rangsor összeállításakor vizsgált szempontok között található többek között a megkeresésekre adott válaszok gyorsasága és pontossága, a szükséges információk és időtervek elérhetősége, a bizalmas üzleti adatok kezelése, valamint az aftercare szolgáltatások minősége.

További kiemelkedő eredmény, hogy Magyarország továbbra is a világ top 10 országa közé tartozik a beruházások eredményeként létrejövő munkahelyek tekintetében, ami egyben a második legjobb eredmény a kelet-európai régióban. Ugyanezt a régiót vizsgálva az átfogó „Overall best to invest" összehasonlításban szintén a második legjobbként szerepel hazánk, az érkező működőtőke beruházások összegét tekintve a harmadik legmagasabb értéket érte el Magyarország.

Hazánk továbbra is az egyik legvonzóbb beruházási célország a régióban

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) története során először 2019-ben haladta meg a hazánkban megvalósuló működőtőke-beruházások (foreign direct investment - FDI) száma a 100 darabot: a tavalyi évben összesen 101 projekt eredményeként 5350 millió euró értékű beruházási érkezett Magyarországra, 13 493 új munkahelyet létrehozva. A keleti nyitás országainak előretörése, valamint az elektromobilitási ágazat megerősödése mellett a magyar befektetési környezet diverzifikálódását jól mutatja, hogy a 101 beruházás 21 különböző országhoz köthető, és 20 különböző szektorban valósul meg.

Kapcsolódó cikkek