A sertésfeldolgozó Kométa tovább menetel Kaposváron a környezetvédelem útján - VIDEÓRIPORT

A sertésfeldolgozó Kométa tovább menetel Kaposváron a környezetvédelem útján - VIDEÓRIPORT

2021. 05. 17.

Kométa

Magyarország egyik legnagyobb és legmodernebb sertésfeldolgozója, a Kometa 99 ZRt. melléktermék feldolgozó üzemet létesített Kaposvárott. A projektnek köszönhetően a cég alaptevékenysége során keletkezett vágóhídi melléktermékek feldolgozása válik biztosítottá. A közel 1,4 milliárd forint összköltségű beruházással létrejött rendszer összesen akár 15.000 tonna/év vágóhídi melléktermék feldolgozását is lehetővé teszi. A feldolgozott melléktermékek értékesítéséből pedig nagyságrendileg 6-700 millió forint többlet árbevétel várható.

A Kometa Magyarország egyik legnagyobb húsfeldolgozóipari vállalkozása. A feldolgozó egység egyedülálló Európában, mivel minden folyamat egy fedél alatt zajlik, így a környezetre gyakorol hatása szinte nulla. A húsfeldolgozással és –tartósítással foglalkozó cég éves termelési volumene 2020-ban meghaladta a 67 ezer tonnát, míg a foglalkoztatottak létszáma éves szinten megközelítette a 850 főt. Jelenleg több mint 760 partnerrel működnek együtt. Közöttük megtalálhatóak olyan kereskedelmi áruházláncok, mint a Lidl, a Tesco vagy az Auchan, de termékeik közel felét, 42 százalékát külföldi piacokon értékesítik.

Az új üzem a legmodernebb technológiával rendelkezik, ennek köszönhetően emberi beavatkozás nélkül hajtja végre a gyártási programokat. Energiaellátását egy új kazánházi technológia biztosítja. A beruházás célja a környezet terhelésének nagymértékű csökkentése is volt. A melléktermék üzem négy blokkot foglal magába: alapanyag-ellátási és -továbbítási rendszer, technológiai feldolgozó rendszer, aminek magas hőigényét egy hőellátó rendszer elégíti ki és a feldolgozás során keletkező szaghatást megsemmisítő rendszer. Az üzemben olasz és magyar technológia biztosítja a folyamatos termelést. A beruházásnak köszönhetően a vállalat 6 új munkahelyet teremtett.

A technológia lehetővé teszi a sertés állati fehérjeliszt és takarmányzsír előállítását, így a fehérjeliszt az állati eledel (jelenleg hobbiállatok takarmányozására) gyártásának alapanyagául szolgál, az ipari zsírokat és olajokat a vegyipar, valamint a gyógyszeripar használja fel, de többek között elektromos áramot termelő kogenerációs motorok üzemanyagaként, vagy szintén állati takarmányozásra is jól alkalmazhatóak. A jelenleg feldolgozott 8.000 tonna vágóhídi melléktermék mennyisége a jövőben összesen 15.000 tonna/év mennyiségre növelhető.

Kapcsolódó cikkek