A Unilever lezárult kétütemű fejlesztése évekre biztosítja a növekvő kereslet kiszolgálását
HIPA

A Unilever lezárult kétütemű fejlesztése évekre biztosítja a növekvő kereslet kiszolgálását

2023. 06. 30.

Egy rakodóépülettel kombinált teljesen automatizált készáru-magasraktár átadásával lezárult a Unilever 60 millió euró értékű kétütemű beruházása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban. A kapacitásbővítésnek köszönhetően az elérhető legnagyobb kibocsátás akár 70%-kal nőhet.

Magyarország már több mint 30 éve nagyon fontos gyártási központ Európában az Unilever számára olyan termékek tekintetében mint például a fagylalt vagy a fertőtlenítőszerek. Két magyarországi gyár üzemeltetésén túl az Unilever Magyarország Kft. regionális irányító szerepet is betölt, hiszen a magyar, szlovén, horvát és boszniai menedzsment folyamatok központja is, s így összesen mintegy 20 millió fogyasztó ellátásáért felel.

Magyarországi operációjának megkezdése óta a Unilever már több mint 200 millió eurót fektetett be hazánkban, és további 100 millió euró befektetést tervez. Legutóbbi, 60 millió értékben megvalósított kétütemű beruházásával jelentős kapacitás- és telephelybővítés volt a célja, ami most zárult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban. Ennek eredményeképp egy új rakodóépület és egy korszerű, teljesen automatizált, 8000 négyzetméteres készáru-magasraktár épült fel.

A raktár kapacitása közel 14 ezer raklappal nőtt, az üzemben legyártott termékeket robotizált rendszer helyezi el a megfelelő helyre, emellett az egység képes kiszolgálni a kis volumenű megrendeléseket is. A teherautók töltöttségét a legújabb mesterségesintelligencia-technológia segít maximalizálni, a hétvégi kamionstop járulékos hatásait pedig egy átmeneti raktárhelyiséggel kezelik.

A jelentős kapacitásbővítés eredményeképp jelenleg már évi 370 millió palack különböző tisztítószerekkel való megtöltésére van mód, ami 70 millió darabos növekedésnek felel meg. A beruházás azonban további kapacitásemelést is lehetővé tesz, sőt, a meglévő gyárterületen akár új gyáregységek felépítése is megvalósítható.

Az elmúlt évtizedben a nyírbátori üzem stratégiai jelentőségű gyárrá nőtte ki magát a költséghatékony, legkorszerűbb technológiát alkalmazó termelésnek, az ipar 4.0 megoldásoknak, valamint a kelet-európai piacok ellátásához ideális elhelyezkedésnek köszönhetően. A legújabb fejlesztések ugyanakkor még inkább növelhetik a telephely fontosságát.

Kapcsolódó cikkek