Jelentős fejlesztést indít az Unilever Nyírbátorban - VIDEÓRIPORT
HIPA

Jelentős fejlesztést indít az Unilever Nyírbátorban - VIDEÓRIPORT

2020. 04. 30.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Harmadával bővíti nyírbátori háztartásvegyipari üzemének alapterületét, ezáltal mintegy negyedével bővíti termelési kapacitását az Unilever. A közel 15 milliárd forint értékű beruházás keretében a brit-holland anyavállalat egyik legkorszerűbb, stratégiai fontosságú európai üzeme egy 11 000 négyzetméteres csomagolócsarnokkal, két új gyártósorral és egy 8 000 négyzetméteres korszerű raktárral bővül. A fejlesztésnek köszönhetően az üzem a jelenlegi évi 300 millió helyett, 370 millió flakonos termék előállítására lesz képes, ráadásul ezek egy része újrafelhasznált műanyagból készül majd.

Az Unilever a világ egyik vezető fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalata, amely közel 400 márka (többek között: Dove, Rexona, Axe, Domestos, Cif, Coccolino, Knorr, Lipton, Magnum, Cornetto) termékeit értékesíti több mint 190 országban. A vállalatcsoport 69 ország több mint 300 gyárában állít elő késztermékeket és 52 milliárd euró értékű forgalmat bonyolított le 2019-ben, mintegy 150 000 embernek munkát adva.

Az Unilever számára Magyarország Közép- és Kelet Európa kedvelt és kiemelt gyártási központja, ahol közel 1500 főnek ad munkát. A veszprémi jégkrémgyárból még a tengerentúlra is szállítják a Magnum jégkrémeket, röszkei üzemükben a közkedvelt Knorr levesporokat és levesalapokat, valamint a Delikát ételízesítőt, míg nyírbátori háztartás-vegyipari gyárukban folyékony mosó- és tisztítószereket, fertőtlenítőket és öblítőket gyártanak ugyancsak az európai célközönség számára. Emellett az Unilever Magyarország regionális irányító szerepet is betölt, hiszen a hazai szerepvállalás mellett a magyar, szlovén, horvát és boszniai menedzsment folyamatok központja is, így összesen mintegy 20 millió fogyasztó ellátásáért felel.

A legújabb beruházásban érintett, már jelenleg is az Unilever egyik legkorszerűbb, stratégiai fontosságú európai üzemének számító nyírbátori háztartásvegyipari (Home Care) egység gyártó- és raktárkapacitása is növekszik, továbbá 20 új munkahely is létrejön. Az üzemben – más tisztítószerek és öblítők mellett – gyártott Domestos fertőtlenítők iránti hazai kereslet az elmúlt két hónapban a duplájára, közel kétmillió literre nőtt.

A beruházás – amely a gyár környékén az első ütemben 300 fa ültetését is magában foglalja – 2021 elején zárulhat le. Az üzemben jelenleg 260 fő dolgozik, és olyan világszerte jól ismert háztartásvegyipari termékeket gyártanak, mint a Domestos, a Cif, a Coccolino, a Flóraszept, a Surf vagy Omo.

Kapcsolódó cikkek