A vegyipari transzformációt elősegítő nagyberuházást indít a MOL-csoport
HIPA

A vegyipari transzformációt elősegítő nagyberuházást indít a MOL-csoport

2022. 03. 23.

mol high rez

Mintegy 180 millió eurós beruházással épít új üzemet a MOL Petrolkémia Tiszaújvárosban, amelynek ünnepélyes keretek között letették az alapkövét. Az évi 100.000 tonna propilén előállítására alkalmas gyáregység a MOL vegyipari alapanyagigényének negyedét fedezi, és növeli a vállalat önellátását.

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi kőolaj-, és földgáz termelő vállalat, amely több mint 30 országban aktív, és több mint 80 éves tapasztalattal rendelkezik a kutatás és termelés területén. A cégcsoport 14 országban meglévő olajipari jelenlétével és 9 országban folytatott termelő tevékenységével változatos portfóliót tudhat magának, így három finomítót, valamint két petrolkémiai üzemet működtet integrált értéklánc-menedzsmenttel Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban.

A MOL Petrolkémia új üzeme jelentős szerepet kap, hiszen az évi 100.000 tonna propilén a vállalat alapanyagszükségleteinek negyedét biztosítja. A beruházás jól illeszkedik a MOL-csoport frissített stratégiájába, egyben újabb fontos lépés a vegyipari transzformáció és az energiaátmenet útján, hiszen ezáltal a vállalat fokozatosan növelni tudja a nem motorüzemeanyag típusú termékek arányát.

A MOL olyan vegyipari központtá fejlesztette Tiszaújvárost az elmúlt 5-10 évben, amely bátran versenyezhet a legmodernebb petrolkémiai metropoliszokkal. Felépült a butadién üzem, a japán együttműködéssel működő műgumi üzem, és ebben a városban kapott helyet az elmúlt harminc év egyik legnagyobb ipari beruházása, az 1,3 milliárd euróból épülő poliol üzem is

– mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, aki szerint az új üzemnek köszönhetően erősödik a vállalat önellátása is.

Az üzem várhatóan 2024-ben kezdi meg működését és mintegy 30-40 új munkahelyet teremt.

A MOL-csoport a következő években mintegy 4,5 milliárd dollárt fordít olyan beruházásokra, amelyek Tiszaújvárost a régió elsőszámú vegyipari központjává emelik.

Kapcsolódó cikkek