Elhelyezték az eddigi legnagyobb magyar beruházás alapkövét Tiszaújvárosban - VIDEÓ
HIPA

Elhelyezték az eddigi legnagyobb magyar beruházás alapkövét Tiszaújvárosban - VIDEÓ

2019. 09. 27.

Letették az eddigi legnagyobb magyar beruházás alapkövét Tiszaújvárosban

A MOL-csoport petrolkémiai üzletága 1,2 milliárd euró értékben épít komplex vegyipari üzemet Tiszaújvárosban. A 2021-től évente 200 000 tonna poliol, vagyis műanyag alapanyag előállítására alkalmas, szinte zéró emisszióval működő petrolkémiai komplexum létrehozása szervesen illeszkedik a MOL-csoport stratégiájába, melynek révén a MOL lesz az egyetlen integrált poliol gyártó Közép-Kelet-Európában.

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában.

A MOL-csoport 2030-as stratégiájával a féltömegcikkek és speciális vegyipari termékek irányába bővíti petrolkémiai értékláncát, így a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé válhat. Széles körű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően a poliéter poliol – amely a poliuretán habok alapanyaga – jelenti a MOL petrolkémiai fejlesztéseinek fő irányát. Felhasználja például az autó-, az építő-, a csomagoló- illetve a bútoripar is.

Az 1,2 milliárd euró értékű, eddigi legnagyobb, magyar vállalat által Magyarországon végrehajtott beruházás révén megvalósuló ipari létesítmény évente 200 000 tonna propilén-oxidot termel majd, amelyet helyben poliol és propilén glikol termékké alakítanak. A komplexum több létesítményből áll majd: a propilén-oxid üzemen kívül több poliol gyártósorból és számos, az üzemek működéséhez szükséges kiszolgáló létesítményből. Az üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és leginkább környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

A tiszaújvárosi MOL Petrolkémia lesz az egyetlen olyan cég Magyarországon és az egész közép-kelet-európai régióban, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliéter poliolok gyártásáig integrált értéklánccal rendelkezik. A poliol-projekt 200 embernek kínál majd hosszútávú munkalehetőséget.

Kapcsolódó cikkek