Az eddigi legnagyobb magyar beruházást hajtja végre Magyarországon a MOL-csoport
HIPA

Az eddigi legnagyobb magyar beruházást hajtja végre Magyarországon a MOL-csoport

2017. 10. 26.

Hernádi Zsolt, a Mol Group vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A MOL-csoport petrolkémiai üzletága 280 milliárd forint, azaz mintegy 1 milliárd euró értékben épít komplex vegyipari üzemet Tiszaújvárosban. A műanyag alapanyag poliolok gyártására alkalmas, szinte zéró emisszióval működő petrolkémiai komplexum létrehozása szervesen illeszkedik a MOL-csoport 2030-as stratégiájába, melynek révén a MOL lesz az egyetlen integrált poliol gyártó Közép-Kelet-Európában.

Hernádi Zsolt, a Mol Group vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A MOL-csoport 2030-as, hosszú távú stratégiájának meghirdetésekor célul tűzte ki, hogy a jövőben a petrolkémia – amely során a szénhidrogén alapanyagból vegyipari termékeket, műanyagipari alapanyagokat készítenek – sokkal nagyobb hangsúlyt kapjon a vállalatcsoport tevékenységén belül. A tiszaújvárosi MOL Petrolkémia Zrt. (korábban Tiszai Vegyi Kombinát) Magyarország egyik legnagyobb vegyipari vállalataként közel öt évtizede gyárt versenyképes minőségű poliolefin alapanyagokat a műanyag-feldolgozó ipar számára. A MOL Petrolkémia a polimer piacon 3%-os európai és 10%-os közép-európai piaci résszel rendelkezik, ami a fejlesztés eredményeként várhatóan jelentősen növekszik.

A most bejelentett 280 milliárd forint értékű, eddigi legnagyobb magyar vállalat által Magyarországon végrehajtott beruházás révén megvalósuló ipari létesítmény évente 200 000 tonna propilén-oxidot termel majd, amelyet helyben poliol és propilén glikol termékké alakítanak. A komplexum több létesítményből áll majd: a propilén-oxid üzemen kívül több poliol gyártósorból és számos, az üzemek működéséhez szükséges kiszolgáló létesítményből. A poliuretán műanyagokat világszerte széles körben alkalmazzák számos iparágban, így például ágymatracokhoz, az autóban lévő ülésekhez és műszerfalakhoz, de kiváló szigetelő képessége miatt az építőiparban és hűtőgépekben is használják. Sokrétű és kedvező fizikai tulajdonságai miatt a legsokoldalúbb polimerként emlegeti a szakma.

Az Európai Bizottság a projektért folytatott nemzetközi verseny lezárásaként azért engedélyezte a regionális beruházási támogatást, mert a MOL-csoport beruházása a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét magában foglaló észak-magyarországi régióban valósul meg, ezzel elősegíti a régió fejlődését és közel 200 közvetlen, hosszútávon is fenntartható, nemzetközi szinten versenyképes munkahelyet teremt. Az új üzemnek köszönhetően egy újabb, nemzetközi szinten is keresett, kiváló minőségű termék gyártása kezdődik meg Borsodban, ami szintén hozzájárul majd Tiszaújváros elismertségéhez a nemzetközi vegyiparban. Ráadásul a beruházás megvalósulása alatt az építési fázisban várakozások szerint további több ezer indirekt munkahelyet teremt, mely jelentősen élénkíti a helyi gazdaságot.

A MOL Petrolkémia már jelenleg is az Észak-Magyarország régió egyik legnagyobb munkáltatója. A vállalat Tiszaújvárosban közel 1600 embert foglalkoztat, nemcsak a városból, hanem a környező településekről is sokan dolgoznak itt.

Kapcsolódó cikkek