Bővíti második legnagyobb európai fejlesztési központját a Bosch - VIDEÓ RIPORT

Bővíti második legnagyobb európai fejlesztési központját a Bosch - VIDEÓ RIPORT

2018. 07. 10.

Bővíti második legnagyobb európai fejlesztési központját a Bosch

37 milliárd forint értékű beruházással bővíti budapesti fejlesztési központját a Bosch. A kreatív tereknek, innovációs zónáknak, relaxációs területeknek is otthont adó új épületkomplexumban dolgozó magyar mérnökök fejlesztik a Bosch önvezető rendszereit, valamint a német vállalat elektromobilitáshoz kapcsolódó K+F tevékenységében is hangsúlyos szerep jut a budapesti egységnek. A beruházás első üteme a tervek szerint 2021-re készül el.

A Bosch csoport szerteágazó technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Világszerte megközelítőleg 402 000 munkatársat foglalkoztat, melyből 62 500 főt a kutatás és fejlesztés területén, hiszen a jövőbeli növekedés alapja a vállalatok innovatív ereje.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon, és az elmúlt közel 120 év alatt jelentős vállalatcsoporttá, hazánk egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadójává fejlődött. A 2017-es üzleti évben a hazánkban kilenc leányvállalattal rendelkező Bosch csoport teljes forgalma meghaladta az 130 milliárd forintot. A magyarországi Bosch csoport jelenleg több mint 14 000 munkatársat foglalkoztat. Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi, valamint Magyarországon működik a Bosch Európai Szállítmányozási Központja is.

A 2005 óta működő Budapesti Fejlesztési Központ a Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre hangsúlyosabb helyszíne, amely – több mint 24 osztályával és több mint 2400 munkavállalójával – a Bosch németországi egysége után a második legnagyobb európai K+F helyszínévé növekedett. Fontos szerepet játszik az automatizált- és az elektromos mobilitás fejlesztésében, emellett a Bosch csoport egyik legjelentősebb gépjármű-elektronikai kutató-, fejlesztő- és tesztközpontja. A többek között ABS, ESP, légzsák, motorvezérlő és automata parkolási rendszerekkel foglalkozó központ dinamikus fejlődése és az újgenerációs fejlesztési projektek indokolták az új telek megvásárlását a jelenlegi Bosch campus szomszédságában.

Az új Bosch campus összesen 90 ezer négyzetméter alapterületen, két ütemben készül el, és 1800 fő befogadására lesz alkalmas. Az első fázisban felépül a kreatív tereknek, innovációs zónáknak, relaxációs területeknek, konferenciateremnek és egy étteremnek otthont adó főépület. Szintén az első fázisban 2021-ig épülnek meg a laboratóriumok, köztük egy speciális, akár egy teljes autót befogadó, átfogó mérésekre alkalmas csúcstechnológiás kamra is, mely egyedi mérési kapacitásokat biztosít. A zöldtetős új, valamint az öt éve átadott jelenlegi campus épületét gyalogos-híd köti majd össze.

A fentieken túlmenően a beruházás kiemelt fontosságú eleme egy 10 ezer négyzetméteres tesztpálya vezetéstámogató rendszerek ultrahang-, radar- és kamera alapú teszteléséhez.

A Budapesti Fejlesztési Központ szakmai elismertségét és folyamatos bővülését a Magyarországon dolgozó mérnökök szaktudása és elkötelezettsége alapozta meg

– nyilatkozta az ünnepségen Daniel Korioth.

Kapcsolódó cikkek