Elektromobilitással erősíti a Linamar Békéscsabán - VIDEÓRIPORT

Elektromobilitással erősíti a Linamar Békéscsabán - VIDEÓRIPORT

2020. 02. 11.

Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes

Magyarországon hozta létre európai elektromobilitási központját a Linamar. A kanadai járműipari vállalat Békéscsabán készülő, saját fejlesztésű elektromos hajtásláncait prémium kategóriás személyautókba építik majd be. A 25 milliárd forint (78 millió euró) értékű beruházási programban érintett két egységben, Orosházán és Békéscsabán összesen 250 hosszú távon biztosított, versenyképes munkahely jön létre a következő években.

A több mint fél évszázados múltú kanadai konszern működési területei között megtalálható az autóipari és a mobil ipari eszközök, valamint a könnyű-, nehéz- és egyéb gépjárművek gyártása is. A Linamar Corporation 61 gyárral, 10 kutatás-fejlesztési központtal, 25 kereskedelmi irodával rendelkezik 17 országban, Észak- és Dél-Amerikában, Európában, illetve Ázsiában.

A Linamar Magyarországon három telephellyel van jelen Orosházán, Békéscsabán és Gyöngyösön, összesen több mint 2600 főt foglalkoztatva, aktív szereplőjeként a duális képzési rendszernek. A most átadott 25 milliárd forint összköltségű beruházás elsősorban az orosházi és a békéscsabai tevékenységet érinti. Az előbbi helyszínen felépült új gyártócsarnokkal a Linamar gépgyártó divíziója a kosaras személyi emelők és önjáró munkaállványok gyártási kapacitását bővíti jelentősen, 100 új munkahely létrehozásával.

Ezzel párhuzamosan a békéscsabai telephelyen új tevékenységként megjelenő elektromos hajtáslánc-gyártás újabb fontos lépés a hazai elektromobilitási ágazat erősödése szempontjából. A Linamar részben saját fejlesztésű elektromos hajtásrendszerét prémium kategóriás személyautók számára szállítják majd Magyarországról. Az új, 10 000 négyzetméteres gyártócsarnokban induló termelés 150 fő számára biztosít stabil, a jövő technológiát használó és előállító munkahelyet.

Kapcsolódó cikkek