Kaposváron épül a török Şişecam első európai üveg csomagolóanyag-üzeme - VIDEÓRIPORT

Kaposváron épül a török Şişecam első európai üveg csomagolóanyag-üzeme - VIDEÓRIPORT

2021. 06. 08.

SisecamAz üveggyártás minden jelentős területén globális szereplőként jelen lévő török Şişecam első európai üveg csomagolóanyag-üzemét Kaposváron hozza létre. A 220 millió euró értékű zöldmezős beruházás éves gyártási kapacitása 330.000 tonna lesz. A tervek szerint az új üzem 2023-ban kezdi meg a működését két különálló kemencével, és teljes kapacitását 2025-re éri el.

Törökország egyik legnagyobb múltú ipari cégcsoportja, a Şişecam napjainkra globális szereplővé nőtte ki magát és tölt be vezető szerepet valamennyi üvegtípus és vegyi anyag, köztük a szóda-króm vegyületek előállítása terén. A vállalatcsoport összesen 43 – közülük 16 törökországi és 27 külföldi – gyárban állít elő síküveget, üvegárut és üveg csomagolóanyagokat, s termékeinek közel felét a világ 150 országába exportálja.

A vállalat a világ második legnagyobb üvegáru gyártója, ugyanakkor világviszonylatban az ötödik helyet foglalja el az üveg csomagolóanyagok és a síküveggyártás vonatkozásában.

Az első európai üveg csomagolóanyag-üzemének létesítéséről döntő Şişecam Magyarországot választotta a beruházás helyszínéül. A 220 millió euró értékű, kaposvári ipari parkban megvalósuló zöldmezős beruházás 329 új munkahelyet teremt Somogy megyében. A két kemencével rendelkező üzem éves kapacitása 330.000 tonna csomagolóüveg lesz.

A vállalat a termékeit a magyar piac mellett elsősorban az európai piacokra kívánja eljuttatni, leginkább az élelmiszeripar területén, a bor és alkoholos, valamint alkoholmentes italok szegmensben.

Kapcsolódó cikkek