Magyarország 2017-ben is közös budapesti standdal jelent meg az Expo Realon
HIPA

Magyarország 2017-ben is közös budapesti standdal jelent meg az Expo Realon

2017. 10. 06.

Európa legnagyobb ingatlanos rendezvényén, az október 4-6. között megrendezett Expo Realon Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) idén összefogott, és közös budapesti standon mutatta be fővárosunk folyamatban lévő és tervezett projektjeit. A kormányzati és önkormányzati projektek, valamint a piaci szereplők ingatlanfejlesztései mellett a Liget Budapest Projekt is kiemelt helyet kapott a standon. A Városligetbe tervezett Smart Liget rendszer itt mutatkozott be először a nemzetközi közönségnek.

Évről évre 77 országból 1700 kiállító és közel 40 000 ingatlanszakértő vesz részt a Münchenben megrendezett legfontosabb európai ingatlankiállításon.

Hazánk gazdasági növekedésének és stabilitásának köszönhetően egyre nagyobb a befektetői bizalom és érdeklődés Budapest iránt, a projektek váratlan ütemben valósulnak meg és értékesülnek. A város fejlődik és épül, sőt egyre több kiemelt fontosságú projekt van folyamatban országszerte.

A világ legnagyobb ingatlantanácsadója, a CBRE legfrissebb adatai szerint 2017 első 9 hónapjában már közel 1,4 milliárd eurót költöttek a befektetők a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon, így egyre biztosabbnak tűnik, hogy a 2016-os kiemelkedő volument (1,54 milliárd euró) is túlszárnyalják, és az év végéig az 1,6-1,7 milliárd euró közötti összeg marad. A piaci szegmenseket tekintve 2017 első 9 hónapjában az iroda- és a kiskereskedelmi piac egyenként 41 százalékos részesedéssel rendelkezett a teljes forgalomból, míg a fennmaradó 18 százalék az ipari ingatlanokat érintette. Az előrejelzések szerint a magyar ingatlanbefektetési piac összértéke 2016-ban és 2017-ben is könnyedén meghaladja a 3 milliárd eurót, ami rekordmagas likviditást jelent. A 2012 óta tartó növekedés eredményeként Magyarország a közép-kelet-európai régió ingatlanbefektetési forgalmának egyre jelentősebb részét teszi ki.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke kiemelte:

A hagyományos termelő és szolgáltatóipari projektek ösztönzése mellett célunk, hogy minél több, ipari ingatlanok vagy irodaházak fejlesztése iránt érdeklődő befektetőt találjunk. A gazdasági növekedés és stabilitás időszaka kedvező a beruházások számára. A HIPA jelenleg több mint 100 olyan vállalattal folytat tárgyalásokat, amelyek Magyarországot vizsgálják következő beruházásuk helyszínéül. Ha csak a "startvonal előtt álló" projekteket vesszük figyelembe, akkor ezek 8 milliárd eurónyi beruházást és 22 ezer új munkahelyet jelenthetnek az ország számára.

Az egyedülálló együttműködés keretében létrehozott budapesti stand elsődleges célja az volt, hogy Európa legnagyobb ingatlanipari piacán a lehető legtöbb potenciális befektetőt elérje, illetve bemutassa a vezető fejlesztőket és projekteket. A projektbemutatók átfogó képet adtak a lakó- és kereskedelmi ingatlanpiacon folyamatban lévő és a jövőben tervezett beruházásokról. A standon kiállítottak a nemzetközileg is elismert magyarországi ingatlanfejlesztők, azaz az Atenor, a Forestay Development, a Futureal Group, a Gránit Pólus, a Horizon Development, a TÓPARK 'BE MY CITY', a TriGranit és a WING is. Az ingatlanjog területét a nemzetközi rangsorban első helyen szereplő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda, az Oppenheim Ügyvédi Iroda és a Knight Bird & Bird Iroda képviselte. A kiállítók között voltak a világ vezető ingatlantanácsadó cégei, az idén 25 éves magyarországi fennállását ünneplő CBRE és Colliers International, valamint hazánk egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cége, a KPMG.

Kapcsolódó cikkek