Már 25 éves sikertörténet Magyarországon a Flex - VIDEÓ RIPORT

Már 25 éves sikertörténet Magyarországon a Flex - VIDEÓ RIPORT

2018. 05. 31.

Már 25 éves sikertörténet Magyarországon a Flex

A jubileumot egy újabb fejlesztés átadásával ünnepelte az amerikai-szingapúri vállalat: új felületszerelési technológiát használó gyártósorokat telepítenek, melyeken gépjárművek kommunikációs moduljait, energia visszanyerő rendszereket és teljesítmény elektronikai áramköröket állítanak majd elő. A negyed évszázad alatt országos szinten is jelentős gyártóvá és munkaadóvá fejlődő Flex első, zalaegerszegi üzeme mellett ma már Sárváron és Tabon is komoly kapacitásokkal rendelkezik a vállalat, amely együttesen hét különböző iparág számára, tíz gyártócsarnokban, több mint 200 000 négyzetméternyi gyártási területen mintegy 10 000 munkavállalót foglalkoztat. A bővítés tovább erősíti a zalai megyeszékhely kiemelt járműipari pozícióját, országos és európai szinten egyaránt.

A mintegy öt évtizedes múltra visszatekintő, amerikai alapítású Flex (korábban Flextronics) az embereket és a tudományos-technikai fejlesztéseket összekapcsoló intelligens termékeket tervez és gyárt, 12 ipari szegmensben, több mint 30 országban 200 000 munkavállalóval. A kaliforniai székhelyű, de szingapúri tulajdonú vállalat partnerei között megtalálható többek között a Bose, a Google, a Lenovo és a Nike.

A Flex Magyarországon három érdekeltséggel és számos telephellyel rendelkezik, melyek közül a zalaegerszegi, autóipari részegységeket gyártó egység volt az első üzem, ahol 1994-ben indult el a termelés. A zalai megyeszékhely kulcsszerepet játszik a vállalat nemzetközi vérkeringésében, hiszen a már több mint 2000 munkatárssal teljeskörű szolgáltatásokat nyújt partnerei számára a tervezéstől a prototípusukon keresztül a tömegtermelésig és a disztribúcióig.

A folyamatosan növekvő vásárlói igények által indokolt, több mint 3 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztés keretében megújult egy gyártócsarnok, valamint nagymértékben automatizált gépek beszerzése valósult meg. Az új, SMT (Surface Mould Technology) felületszerelési technológiát használó gyártósorok és egyedi termékekhez kifejlesztett gyártócellák segítségével gépjárművek kommunikációs moduljait, energia visszanyerő rendszereket és teljesítmény elektronikai áramköröket állít majd elő a Flex, 100 új munkahelyet létesítve.

Zalaegerszeg jelentősége folyamatosan növekszik, hiszen az épülő komplex, hagyományos és önvezető autók tesztelésére egyaránt alkalmas járműipari tesztpályához – Európában egyedülálló módon – csatlakozik majd a tesztútként is működő új M76-os. Az úttestbe integrált napelemek biztosítják majd az elektronikus táblák és a lámpák energiaigényét, vezeték nélkül tölthetik az ott elhaladó elektromos autókat, de a tesztút 260 kilométeres sebességű haladásra is alkalmas lesz. Ezen túlmenően az ipari park közelében intermodális, kikötői és vasúti kapcsolattal rendelkező konténer terminál is létesül. Az építkezésekkel párhuzamosan üzemelik be a városban és környékén az 5G hálózatot, mely a járművek és a smart city hálózat kommunikációját teszi lehetővé.

Kapcsolódó cikkek