Zalaegerszegen fejleszt a Flex

Zalaegerszegen fejleszt a Flex

2018. 04. 06.

Zalaegerszegen fejleszt a Flex

Ismét fejleszti magyarországi autóipari elektronikai gyártókapacitását a Flex. A több mint 3 milliárd forint értékű zalaegerszegi beruházás eredményeként új felületszerelési technológiát használó gyártósorokat telepítenek, melyeken gépjárművek kommunikációs moduljait, energia visszanyerő rendszereket és teljesítmény elektronikai áramköröket állítanak majd elő. A bővítés tovább erősíti a zalai megyeszékhely kiemelt járműipari pozícióját, országos és európai szinten egyaránt.

A mintegy öt évtizedes múltra visszatekintő, amerikai alapítású Flex (korábban Flextronics) különböző, alapvetően az elektronikai és számítástechnikai termékek bérgyártásával foglalkozik. A kaliforniai székhelyű, de szingapúri tulajdonú vállalat Magyarországon három érdekeltséggel és számos telephellyel rendelkezik, melyek közül ezúttal a zalaegerszegi, autóipari részegységeket gyártó egységet érintő beruházást jelentettek be.

A folyamatosan növekvő vásárlói igények által indokolt, több mint 3 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztés keretében egy gyártócsarnok felújítása, valamint nagymértékben automatizált gépek beszerzése valósul meg. Az új, SMT (Surface Mould Technology) felületszerelési technológiát használó gyártósorok és egyedi termékekhez kifejlesztett gyártócellák segítségével gépjárművek kommunikációs moduljait, energia visszanyerő rendszereket és teljesítmény elektronikai áramköröket állít majd elő a Flex, 100 új munkahelyet létesítve.

Zalaegerszeg jelentősége folyamatosan növekszik, hiszen az épülő komplex, hagyományos és önvezető autók tesztelésére egyaránt alkalmas járműipari tesztpályához – Európában egyedülálló módon – csatlakozik majd a tesztútként is működő új M76-os. Az úttestbe integrált napelemek biztosítják majd az elektronikus táblák és a lámpák energiaigényét, vezeték nélkül tölthetik az ott elhaladó elektromos autókat, de a tesztút 260 kilométeres sebességű haladásra is alkalmas lesz. Ezen túlmenően az ipari park közelében intermodális, kikötői és vasúti kapcsolattal rendelkező konténer terminál is létesül. Az építkezésekkel párhuzamosan üzemelik be a városban és környékén az 5G hálózatot, mely a járművek és a smart city hálózat kommunikációját teszi lehetővé.

Kapcsolódó cikkek