Már gyártják Győrben az első tisztán elektromos Audi hajtásrendszerét - VIDEÓ RIPORT

Már gyártják Győrben az első tisztán elektromos Audi hajtásrendszerét - VIDEÓ RIPORT

2018. 07. 24.

Már gyártják Győrben az Audi első tisztán elektromos autójának hajtásrendszerét

Hivatalosan is elindult az Audi elektromotorok sorozatgyártása Magyarországon. Az Audi győri üzeme, amely a világ legnagyobb motorgyártó egysége, az elektromos hajtásrendszerek terén is a világ élvonalába tart, hiszen az itt készülő elektromotorok a német prémium autógyártó első tisztán elektromos modellje, a hamarosan bemutatásra kerülő Audi e-tron SUV számára készülnek. A jelenlegi napi 400 e-motor gyártó kapacitás eredményeként 100 új munkahely jött létre, ami a gyártás felfutásával és a három műszak bevezetésével az év végéig 130-ra növekszik.

A megközelítőleg kétmillió darabos éves gyártó kapacitásával győri székhelyű Audi Hungaria Zrt. jelenleg a világ legnagyobb motorgyára az Audi csoport tagjaként az Audi- és Volkswagen Konszern központi motorszállítója. Győrben gyártják az Audi A3 Limousine, az A3 Cabriolet, a Q3, valamint az Audi TT Coupé és Audi TT Roadster modelleket, illetve a jövő évtől a teljesen új Q4. 2006 óta az Audi Hungaria számos alumínium karosszériaelemet szállít különböző Volkswagen konszernmárkák számára. Az Audi Hungaria évek óta Magyarország egyik legnagyobb árbevételű vállalata és az ország legnagyobb exportőreinek egyike. Az Audi Hungaria jelenleg több mint 12 000 munkatársat foglalkoztat Győrben, indirekt módon a beszállítókon keresztül pedig több mint kétszer ennyi, mintegy 30 000 embernek biztosít munkahelyet.

A vállalat alapítása óta az Audi Hungaria összesen 33 294 371 motort gyártott, amely 5,6 milliárd lóerőnek felel meg. A személyautó gyártás megindulása, 1998 óta 1 153 531 autó hagyta el a győri gyártócsarnokokat. Egymás mellé sorakoztatva az autók Győrtől egészen Szenegál óceánparti fővárosáig, Dakarig érnének el. A elektromotorok mellett jelenleg kilenc motorvariáns készül Győrben, hat benzines, illetve három dízelmotor, 86 és 639 lóerő teljesítményspektrumban.

A elektromotorok gyártásának otthon adó 8 500 négyzetméteres gyártócsarnokban egy új, moduláris gyártási koncepcióval készülnek az elektromos hajtásrendszerek. Az e-motorgyártás létrehozásához a vállalat kétszámjegyű eurós összegű beruházást valósított meg, jelenleg mintegy 100 munkatárs dolgozik az új szakterületen. Az Audi Hungaria első elektromos járműhajtásai a hamarosan bemutatásra kerülő első tisztán elektromos Audi-modell, az Audi e-tron számára készülnek. Az Audi Hungaria munkatársai két különböző típusú hajtást gyártanak az Audi e-tron számára, mivel a quattro tradíció értelmében az első és a hátsó tengely egyaránt hajtott.

Az e-motorok gyártásához szükséges innovatív berendezéseket és a moduláris gyártást lehetővé tevő gyártószigeteket alig egy év leforgása alatt telepítették. Az E-motorfejlesztés, a Gyártástervezés és a Kísérleti Motorgyártó Központ szakterületei Győrben szorosan együttműködve építették fel a szükséges kompetenciákat. Az aktuális napi kapacitás mintegy 400 elektromos meghajtás gyártását teszi lehetővé, mely fokozatosan növelhető. Jelenleg mintegy 100 munkatárs dolgozik az új szakterületen, ez a szám év végéig több mint 130-ra nő. A termelés egy műszakos munkarendben folyik, hamarosan azonban átáll napi három műszakos munkavégzésre.

Kapcsolódó cikkek