Már negyedszázados sikertörténet a győri AUDI HUNGARIA - VIDEÓ RIPORT

Már negyedszázados sikertörténet a győri AUDI HUNGARIA - VIDEÓ RIPORT

2018. 02. 19.

Már negyedszázados sikertörténet a győri AUDI HUNGARIA

Magyarország legnagyobb külföldi beruházójává, az egyik legnagyobb gyártó vállalatává és exportőrévé, a magyar beszállítói piac kiemelkedő integrátorává fejlődött az elmúlt 25 év alatt az Audi Hungaria. 1993-as alapítása óta a vállalati több mint 8 milliárd eurót meghaladó összesített beruházási volumenével Magyarország legnagyobb külföldi beruházójává, az egyik legnagyobb gyártó vállalatává és exportőrévé, a magyar beszállítói piac kiemelkedő integrátorává fejlődött.

Az Audi éves 2 millió darabos gyártó kapacitásával jelenleg a világ legnagyobb motorgyára, de itt készülnek az A3 és TT modellvariánsok is. Ezen túlmenően az Audi Hungaria nagy hangsúlyt fektet a motor-és járműfejlesztésre, 2018-tól Győrben készülnek az elektromotorok az Audi első tisztán elektromos modelljéhez, illetve a gyár modell palettája 2018-tól a Q3, 2019-től pedig a Q4 modellel egészül ki.

A győri székhelyű AUDI HUNGARIA Zrt. az Audi csoport tagjaként az Audi- és Volkswagen Konszern központi motorszállítója. Győrben gyártják az Audi A3 Limousine, az A3 Cabriolet, valamint az Audi TT Coupé és Audi TT Roadster modelleket. 2006 óta az Audi Hungaria számos alumínium karosszériaelemet szállít különböző Volkswagen konszernmárkák számára. Az Audi Hungaria évek óta Magyarország egyik legnagyobb árbevételű vállalata és az ország legnagyobb exportőreinek egyike. Az Audi Hungaria jelenleg több mint 12 000 munkatársat foglalkoztat Győrben, indirekt módon a beszállítókon keresztül pedig több mint kétszer ennyi, mintegy 30 000 embernek biztosít munkahelyet.

A vállalat alapítása óta az Audi Hungaria összesen 33 294 371 motort gyártott, amely 5,6 milliárd lóerőnek felel meg. A személyautó gyártás megindulása, 1998 óta 1 153 531 autó hagyta el a győri gyártócsarnokokat. Egymás mellé sorakoztatva az autók Győrtől egészen Szenegál óceánparti fővárosáig, Dakarig érnének el.

2018-ban pedig megkezdődik az Audi Q3 gyártása, amelyhez egy új, 80 000 négyzetméteres karosszériagyár épült Győrben, ahol 700 robotot már üzembe is helyeztek. Meghatározó jövőprojektként indul Győrben az elektromos meghajtások sorozatgyártása, amivel az Audi Hungaria az e-motorok gyártásának központja lesz az Audi Konszernben, és az elektromobilitás meghonosításával új távlatokat nyit a magyar járműgyártásban.

Ehhez kapcsolódóan bejelentésre került egy 30mérnőki munkahelyet létrehozó, 20 millió euró, azaz mintegy 6,15 milliárd forint értékű beruházás, mely a prémium elektromos meghajtású és újgenerációs belső égésű motorok kutatás-fejlesztésére irányul, így ezeket a prémium motorokat, melyeket itt fejlesztenek majd ki, nemcsak az Audihoz, hanem egyúttal Győrhöz és Magyarországhoz is kötik majd. Ez egy újabb lépés a már ismert és elismert „Made in Hungary" irányából az „Invented in Hungary" irányába.

A folyamatos hozzáadott érték-növekedéshez kiemelkedően hozzájárulnak a autóipari fejlesztések, az elektromobilitás és az önvezető autók hoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységek. A járműipar termelési értéke 2017-ben tovább emelkedett, meghaladva az éves 8000 milliárd forintos értéket, tovább javítva a 2016-os rekordot. Szintén növekedett a járműipar exportjából származó bevétel, valamint a belföldi kereslet is megugrott a tavalyi évben, összesen 7,1%-kal bővült.

Kapcsolódó cikkek