Rendhagyó bemutatkozási lehetőség az Audi Hungaria-HIPA Beszállítói Napon
HIPA

Rendhagyó bemutatkozási lehetőség az Audi Hungaria-HIPA Beszállítói Napon

2020. 07. 09.

Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója

15 magyar autóipari beszállító egyedülálló lehetőséget kapott arra, hogy az Audi Hungaria és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által közösen szervezett online Beszállítói Nap keretében, közvetlenül az Audi Hungaria beszerzői számára mutathassa be a vállalatát. Az online B2B fórum lehetőséget teremtett, hogy a jövőben újabb hazai kis- és középvállalatok kapcsolódhassanak a járműipari konszern beszállítói láncához.

A győri székhelyű AUDI HUNGARIA Zrt. az Audi és Volkswagen Konszern központi motorszállítója, a világ legnagyobb motorgyára, itt gyártják az Audi TT és A3 modellvariánsait, valamint a teljes Q3 modellpalettát. 2019-ben az AUDI HUNGARIA Zrt.-nél gyártott összes motor megközelítette a kétmilliós darabszámot, továbbá a 2018-as bevezetés óta már több mint 100 000 elektromos motor is készült itt. Az elmúlt évben legyártott autók száma meghaladta a 168 000 darabot, melyeket a világ 90 országába szállítottak ki. Az Audi Hungaria évek óta Magyarország egyik legnagyobb árbevételű vállalata és az ország legnagyobb exportőreinek egyike. A vállalat a legutóbbi adatok alapján közel 13 000 munkatársat foglalkoztat Győrben.

Az Audi Hungaria, a Volkswagen konszern tagjaként továbbra is folyamatosan keresi azon magyar vállalatokat, melyek sikerrel tudnának bekapcsolódni beszállítói láncába, de a hazai együttműködésen túl a teljes VW csoport nagyvállalati gyártásában történő részvételt is megteremthetik. Ennek érdekében az Audi Hungaria és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közösen online üzletember találkozót szervezett, melynek keretében 15 magyar beszállító kapott lehetőséget a bemutatkozásra a vállalat képviselői előtt. Az Audi Hungaria és a HIPA üzletfejlesztési együttműködése több éves múltra tekint vissza, 2017-ben egy közös Innovációs Nap keretében 7 magyar startup számára nyílt bemutatkozási lehetőség a nagyvállalat előtt.

A járműgyártás több évtizedes hagyományokkal rendelkezik Magyarországon, és az utóbbi években a nemzetgazdaság húzóágazatává fejlődött, amit a HIPA által kezelt beruházások is jól példáznak: 2019-ben az összesen 101 projekt közül 21 kapcsolódott az iparághoz. Ezen beruházások eredményeként mintegy 810 millió euró kerül befektetésre, és több mint 2500 munkahely jön létre a következő években.

A HIPA kiemelt célja a külföldi nagyberuházók teljes körű kiszolgálása mellett a beszállítással foglalkozó hazai kis és közepes vállalkozások (kkv) szerepének növelése, becsatolása a külföldi vállalatok értékláncába, hogy azok így a lehető legnagyobb szerepet kapják a magyar értékhányad növelése érdekében. 2014 óta már 33 magyar beszállító vett részt a VW csoport és a HIPA által szervezett képzéseken, melyek közül 21 felelt meg az auditokon, sőt 15 vállalat nominációt is kapott a cégcsoporttól.

Kapcsolódó cikkek