Pécsett építi fel ötödik magyarországi egységét a thyssenkrupp - VIDEÓRIPORT

Pécsett építi fel ötödik magyarországi egységét a thyssenkrupp - VIDEÓRIPORT

2019. 06. 21.

Marc de Bastos Eckstein a KKM épületében

Ismét Magyarország mellett döntött a thyssenkrupp: a német technológiai konszern Pécsett létesíti legújabb gyártóegységét, ahol újgenerációs vezérműtengelyek és e-motor alkatrészek készülnek majd európai autóipari partnerek számára. A 17 milliárd forintot meghaladó összértékű beruházás eredményeként fejlett, Ipar 4.0 technológiát használó termelést alakítanak ki, valamint közel 200 új munkahely is létrejön.

A thyssenkrupp egyike a világ legnagyobb alkatrészszállítóinak, megrendelői között szinte az összes nagy autógyártó megtalálható. Tízből kilenc prémium osztályú autóban ott vannak a cég termékei, hajtómű alkatrészeik minden harmadik teherautóban megtalálhatók, és élen jár az autóipari digitalizáció és fejlesztések terén. A német cégcsoport árbevétele tavaly meghaladta a 42 milliárd eurót és világszerte több mint 160 000 foglalkoztatnak.

A thyssenkrupp 1999 óta van jelen hazánkban, és már a kezdetektől folytat K+F tevékenységet Magyarországon, a jelenleg 600 fős, nemzetközileg ismert és elismert budapesti kompetencia központjában fejlesztett technológiával ma már több mint egymillió autó fut világszerte. Az E/E (elektromos és elektronikus) központ kiemelt jelentőségű a magyar gazdaság számára, hiszen az ehhez hasonló high tech fejlesztések a leginkább jövőbemutató technológiát képviselik a járműiparon belül.

A thyssenkrupp Components Technology Hungary a legintenzívebb ipari és technológiai befektető Magyarországon: az utóbbi három évben, négy telephelyen összesen közel 50 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat. A budapesti fejlesztőközponton kívül Győrben rendelkezik futómű gyárral, Jászfényszarun 2018-ban indult az elektromechanikus kormányrendszerek és hengerfejbe integrált vezérműtengelyek gyártása, míg Debrecenben szintén 2018-ban elindult a rugók és stabilizátorok termelése. A vállalat 2016. november 25-én stratégiai együttműködési megállapodás kötött a magyar kormánnyal, jelenleg mintegy 2000 főt foglalkoztat hazánkban.

A Pécsett és Jászfényszarun készülő újgenerációs vezérműtengelyek és elektromos motor-alkatrészek nagymértékben hozzájárulnak majd az EU által a belsőégésű motorokra előírt, egyre szigorodó széndioxid-kibocsátási normák teljesítéséhez. Az új rendszerekkel teljesíthetővé válnak a 2025 után még szigorúbbá való környezetvédelmi normák is.

Kapcsolódó cikkek