Újabb kiemelkedő élelmiszeripari beruházást adtak át Magyarországon
2017. 10. 30.
Magyarország elmúlt időszakának legnagyobb élelmiszeripari beruházása eredményeként átadták a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a KALL Ingredients gabonafeldolgozóját. A 145 millió euró értékű zöldmezős beruházással a vállalat 500 fő számára teremt munkahelyet, éves szinten több mint 500 000 tonna kukorica hulladékmentes feldolgozása mellett. Ezzel a termelőkapacitással az egyik legnagyobb gabonafeldolgozó lesz Európában. Az új üzem ünnepélyes átadásán Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mellet Fazekas Sándor földművelési miniszter is részt vett.
A magyar mezőgazdaság átlagosan 7-7,5 millió tonna kukoricát termel évente, melynek csak alig több mint a felét használja fel az ország, és 3-3,5 millió tonna kerül exportra. Magyarországnak, azon belül különösen a mezőgazdaságnak azonban hosszú távú érdeke, hogy a hazai feldolgozóipar és állattenyésztés nagyobb mennyiséget használjon fel.
A társaság 100 százalékban magyar tulajdonú, az üzem pedig magyar termelőktől felvásárolt GMO-mentes (nem génmódosított) kukoricát fog feldolgozni, így a gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a magyar kukorica számára. Az izocukor mellett a vállalat termékportfóliója a élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítő termékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány alapanyagok széles körét egyaránt felöleli. Az előállított termékek több mint 70 százaléka exportra kerül, ezzel a beruházás hozzájárul a magyar élelmiszeripari export jelentős növekedéséhez.
Az új feldolgozó az elérhető legjobb technológiával épült, a hőenergiát biomasszából nyeri. A versenyképességet a munkaerő és a hulladékmentes, korszerű technológia biztosítja, a cél, hogy a gyár 50 év múlva is magyar terméket állítson elő magyar alapanyagból, magyar dolgozókkal. A beruházás legalább 60 százalékban magyar beszállítók segítségével valósult meg, illetve a közvetlenül létrejövő mintegy 500 munkahely mellett a projekt közvetve további 750 munkahelyet teremt.
2017 első nyolc hónapjában az élelmiszeripar termelési értéke 1952 milliárd forintot tett ki, ami 6,3%-os növekedést jelent 2016 azonos időszakához képest. Az élelmiszeripar részaránya a teljes feldolgozóipari termelésben 10,6% volt. Az exportértékesítés 6,2%-kal, míg a belföldi árbevétel 7,5%-kal nőtt a 2016. év azonos időszakához viszonyítva. Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak száma 2017 második negyedévében 148 386 főt ért el, ami 5,4%-os növekedést jelent a 2016 azonos időszakához képest.