Vezető biotechnológiai kutató vállalat fejleszti pécsi kapacitásait - VIDEÓ RIPORT

Vezető biotechnológiai kutató vállalat fejleszti pécsi kapacitásait - VIDEÓ RIPORT

2018. 02. 05.

Megnégyszerezi magyarországi dolgozóinak létszámát a FOSS: jelenlegi 30 fő mellé további 100 új, magasan képzett szakembert vesznek fel

Megnégyszerezi magyarországi dolgozóinak létszámát a FOSS: jelenlegi 30 fő mellé a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben további 88 új, magasan képzett szakembert vesznek fel a következő években. A dán biotechnológiai vállalat hazai leányvállalata, a pécsi Soft Flow emellett egy 2000 négyzetméteres, komplex, skandináv stílusú irodaházat is felépít. Az 1,9 milliárd forint értékű projekt megvalósulását a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) átfogó projektmenedzsment szolgáltatással támogatta.

A FOSS olyan átfogó megoldásokat hoz létre, amelyek biztosítják és javítják az élelmiszerek minőségét, a nyersanyagtól a késztermékig. Elemző eszközeik feldolgozzák a mérések eredményeit az információkezelés számára, ezáltal lehetővé téve az adat-vezérelt termelést, mely kevesebb hulladékkal és nagyobb hozammal jár együtt. A családi tulajdonban lévő FOSS 1956-ban alakult. A vállalat központja Hillerødben található, Dániában, a fejlesztés és gyártás Dániában, Kínában és Magyarországon zajlik. A világpiacra kerülő gabona 80, míg a tej 85%-át a dán gyártó termékeivel ellenőrzik. A FOSS világszerte több mint 14 000 magasan képzett munkavállalót foglalkoztat, termékeit globális értékesítési hálózatán keresztül a világ 30 országában értékesítik.

A FOSS magyarországi leányvállalata, a Soft Flow Hungary az elmúlt két évtizedben nemzetközileg elismert kutatási és fejlesztési céggé nőtte ki magát, és ma már több mint 30 szakembert foglalkoztat, akik a biotechnológia, kutatás és assay fejlesztés, valamint bioanalitikai szolgáltatások területén dolgoznak. 2016-ban, sok éves sikeres stratégiai együttműködés után, a FOSS felvásárolta a Soft Flow-t, így lehetővé téve a Soft Flow új korszakának kezdetét. A pécsi egység a dán vállalat számára stratégiai fontosságú, mert olyan kémiai anyagokat állítanak elő, melyek a FOSS leginnovatívabb termékeinek „lelkét" adják.

A most bejelentett 1,9 milliárd forint értékű fejlesztés keretében 88 új, magas hozzáadott értékű K+F munkahelyet létesítenek, valamint egy modern, 2000 négyzetméteres, skandináv stílusú irodaegység is felépül Pécsett. Az új épületben megtalálhatók lesznek irodák, tárgyalótermek, SW fejlesztésre kialakított termek, K+F laboratóriumok, szimulációs és gépészmérnöki feladatok elvégzésére, valamint reagens gyártásra alkalmas létesítmények, kiegészülve szolgáltatás- és minőségellenőrző laboratóriumokkal, melyek lehetővé teszik az áruk kiadását és elosztását. A tervek alapján 2019 decemberében már készen áll az épület.

A vállalat elmondása alapján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) kiemelkedő támogatást és szakmai partnert jelentett a FOSS számára a döntéshozatali folyamat során, mely a magyarországi tevékenység bővítését célozta. A döntés egyéves keresési folyamat lezárását jelenti, mely folyamat során a FOSS kiértékelte az EU területéhez tartózó országok többségét, végül a HIPA támogatásával a választás Pécsre esett.

Egy további fontos indoka annak, hogy éppen Pécsett terjeszkedjünk, az nem más, mint a Soft Flow nagyon jó, sikeres és hosszú távú együttműködése az egyetemmel. A tudás rendkívül fontos számunkra és egyben kiemelt kulcsszerepet játszik a biotechnológiában rejlő lehetőségek kiaknázásában. Nagyon sok izgalmas kutatómunkát tudunk folytatni a Pécsi Tudományegyetemmel való együttműködésünk során

- mondta Niels Degn, a FOSS kutatás-fejlesztési alelnöke.

A Pécsi Tudományegyetem különös figyelmet fordít a biotechnológiai és szoftverfejlesztésre, területeken a FOSS is igen jelentős fejlesztéseket tervez.

Kapcsolódó cikkek