Elhelyezték a FOSS új biotechnológiai kutatóközpontjának alapkövét Pécsett - VIDEÓ RIPORT

Elhelyezték a FOSS új biotechnológiai kutatóközpontjának alapkövét Pécsett - VIDEÓ RIPORT

2018. 06. 26.

Elhelyezték a FOSS új biotechnológiai kutatóközpontjának alapkövét Pécsett

1,9 milliárd forint értékű fejlesztés keretében egy teljesen új, modern, skandináv mintára tervezett, több mint 2000 négyzetméteres épületegyüttes létesül Pécsett. A dán FOSS vállalathoz tartozó Soft Flow Hungary beruházásának eredményeként a 90 új munkahely létrejöttével megnégyszereződik a szakemberek létszáma.

A FOSS olyan átfogó megoldásokat hoz létre, amelyek biztosítják és javítják az élelmiszerek és takarmányok minőségét, a nyersanyagtól a késztermékig. Elemző eszközeik feldolgozzák a mérések eredményeit az információkezelés számára, ezáltal lehetővé téve az adatvezérelt termelést, mely kevesebb hulladékkal és nagyobb hozammal jár együtt. A mai napig családi tulajdonban lévő FOSS 1956-ban alakult, központja a dániai Hillerødben található. A vállalat világszerte több mint 1400 magasan képzett munkavállalót foglalkoztat, termékeit globális értékesítési hálózatán keresztül a világ 30 országában értékesítik. A világpiacra kerülő gabona 80, míg a tej 85%-át a dán gyártó termékeivel ellenőrzik.

A FOSS magyarországi leányvállalata, a Soft Flow Hungary az elmúlt két évtizedben nemzetközileg elismert kutatási és fejlesztési céggé nőtte ki magát, és ma már több mint 30 szakembert foglalkoztat a biotechnológia, kutatás és assay fejlesztés, valamint bioanalitikai szolgáltatások területén. 2016-ban, sok éves stratégiai együttműködés után, a FOSS felvásárolta a Soft Flow-t, így lehetővé téve egy új korszak kezdetét. A pécsi egység a dán vállalat számára stratégiai fontosságú, mert olyan kémiai anyagokat állítanak elő, melyek a FOSS leginnovatívabb termékeinek „lelkét" adják.

A 1,9 milliárd forint értékű fejlesztés keretében több mint 90 új, magas hozzáadott értékű K+F munkahelyet létesítenek, valamint egy modern, 2000 négyzetméteres, skandináv stílusú irodaegység is felépül Pécsett. Az új épületben helyet kapnak majd irodák, tárgyalótermek, szoftverfejlesztésre kialakított termek, K+F laboratóriumok, szimulációs és gépészmérnöki feladatok elvégzésére, valamint reagens gyártásra alkalmas létesítmények, illetve szolgáltatás- és minőségellenőrző laboratóriumok is. A tervek alapján 2019 decemberében már készen áll az épület.

A Pécs mellett meghozott pozitív befektetői döntésben fontos szerepet játszott a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatása és partnersége, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel kialakított együttműködés, melynek eredményeként az egyetem kiemelt figyelmet fordít a biotechnológiai kutatásokra és fejlesztésekre, a vállalattal közösen.

Kapcsolódó cikkek