A világ egyik vezető orvostechnológiai vállalata hosszútávra tervez hazánkban

A világ egyik vezető orvostechnológiai vállalata hosszútávra tervez hazánkban

2017. 10. 19.

A BD új irodája a Tatabányai Ipari Parkban

Átadták a Becton Dickinson (BD), a világ egyik vezető orvostechnikai vállalatának új gyártóegységét Tatabányán, ahol a 6 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően gyógyászati termékek előállításához szükséges kutatási reagensek gyártását kezdhetik meg. A 107 új munkahelyet teremtő, termékportfólió- és gyártókapacitás bővítő fejlesztés a BD gyógyszeripari ügyfeleinek kiszolgálását segíti elő világszerte, támaszkodva a képzett magyar munkaerőre és annak kiváló produktivitására.

John Ledek, a BD Biosciences elnöke

A XIX. század végén alapított amerikai BD orvosi eszközöket, gyógyászati anyagokat, laboratóriumi készülékeket, berendezéseket, antitesteket, valamint reagenseket gyártó és forgalmazó, vezető globális orvostechnológiai vállalat. A társaság mintegy 50 000 munkavállalót foglalkoztat a világ több mint 50 országában, és a 2016-os üzleti évben 12,48 milliárd dolláros árbevételt ért el.

A BD 2008 óta van jelen Magyarországon, első, üvegfecskendőket gyártó üzemüket 2010 áprilisában adták át Tatabányán. A vállalatcsoport három globális szegmense közül kettő is képviselteti magát hazánkban: a BD Medical és a BD Biosciences. Helyszínválasztásukat elsősorban az ország stratégiai lokációja motiválta, azonban a dolgozók magas színvonalú munkavégzésének köszönhetően már több milliárd forint értékben fejlesztettek az évek alatt. A vállalat, a reagensek most induló gyártása mellett, gyógyszergyártó, valamint biotechnológiai cégek számára gyárt és exportál előretölthető fecskendőket.

Az új üzemben, amely a BD Komárom-Esztergom megyei székhelyén, a Tatabányai Ipari Parkban létesült, gyógyászati termékek előállításához szükséges immunológiai és sejtbiológiai kutatási reagensek gyártása indul el. Az új üzem várhatóan 2018-ra éri el teljes gyártási kapacitását. A beruházással létesülő 107 új munkahely több mint 50%-a a biológia, biokémia, valamint gyártás területén szerzett egyetemi, vagy posztgraduális végzettséget igénylő, magas hozzáadott értéket elállító munkahely.

A jelenlegi létszámbővüléssel együtt a vállalat tatabányai érdekeltsége összesen már több mint 700 embert foglalkoztat, ezzel globális szinten a BD egyik legnagyobb gyárává lépett elő.

Az Amerikai Egyesült Államok a legnagyobb külföldi beruházó Magyarországon a nem európai országok sorában. A hazánkban működő mintegy 1700 amerikai vállalat mintegy 100 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Kapcsolódó cikkek