Budapesten hozza létre szoftverfejlesztő központját az amerikai Formlabs - VIDEÓRIPORT

Budapesten hozza létre szoftverfejlesztő központját az amerikai Formlabs - VIDEÓRIPORT

2019. 07. 25.

Dr. Tajti Ferenc, cégvezető, Formlabs

A professzionális 3D-s nyomtatókat, 3D nyomtatáshoz szükséges alapanyagokat gyártó, valamint kapcsolódó szolgáltatásokat kínáló Formlabs új, budapesti központja a nyomtatók szoftverfejlesztésével fog foglalkozni. A magas hozzáadott értékű munkahelyeket létrehozó K+F beruházás keretében – a tervek szerint – a központ létszáma a következő három évben eléri a 100 főt.

A 2011-ben alapított, massachusettsi székhelyű Formlabs Inc. fő tevékenysége 3D-s nyomtatók gyártása, de termékei között vannak műszaki, fogászati, művészeti és hétköznapi felhasználásúak is. A gyorsan fejlődő vállalat 2012-ben indította el minden idők egyik legsikeresebb közösségi finanszírozós kampányát, aminek keretében közel 3 millió dollárt gyűjtöttek össze első termékükre, a Form 1 3D nyomtatóra, melyet újabb és újabb termékek követtek.

A Formlabs gépeit napjaiban olyan cégek használják, mint az Apple, a Tesla, a Gillette, a Sony vagy éppen a Boeing, és az újabb tőkebevonásoknak köszönhetően a vállalat piaci értéke ma már meghaladta az egymilliárd dollárt. A cég több mint 500 kollégát alkalmaz világszerte, és éves bevétele eléri a 100 millió dollárt.

Magyarországon 2015-ben, Székesfehérváron indult a kategóriájában piacvezető Form 2 sztereolitográf (SLA) típusú 3D nyomtatók gyártása. Továbbá a Formlabs szakembereinek közreműködésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszékén 3D nyomtató labor jött létre. Az együttműködés célja különböző technológiai demonstrációk, hallgatói projektek, diplomamunkák és gyakornoki programok megvalósítása, elősegítése.

A Formlabs budapesti központja jelenti az első szoftverfejlesztő irodát Európában. A következő három évben 100 fősre bővülő irodájában olyan szoftveres megoldásokon dolgoznak, amik a 3D nyomtatás folyamatát megkönnyítik és leegyszerűsítik a hétköznapi felhasználók számára is, így bárki képes lehet használni ezt a modern technológiát.