Debrecenben építi hetedik hazai gyártóegységét a Continental - VIDEÓ RIPORT

Debrecenben építi hetedik hazai gyártóegységét a Continental - VIDEÓ RIPORT

2018. 02. 21.

Debrecenben építi hetedik hazai gyártóegységét a Continental

Egy hónapon belül már a harmadik magyarországi divíziójának fejlesztését jelenti be a Continental csoport: a ContiTech és az ADAS után ezúttal a Powertrain üzletág kezd új beruházásba. A Debrecenben épülő 100 millió euró, vagyis több mint 30 milliárd forint értékű projekt eredményeként egy teljesen új gyártóegység épül, ahol váltómű vezérlőegységek és szenzorok készülnek majd. A 450 új munkahelyet teremtő, komoly know-how-t hazánkba telepítő beruházás mutatja német vállalatcsoport hosszú távú elkötelezettségét hazánk mellett.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő, hannoveri központú Continental AG gumiabroncs-gyártó vállalatból mára a világ 5 vezető TIER-1 beszállítójának egyikévé vált. A vállalatcsoport autóipari jelentőségét jól mutatja, hogy 1997-ben kulcsszerepet játszott a hibrid meghajtású rendszerek technológiájának kifejlesztésében. A frankfurti tőzsdén jegyzett Continental 2016-ban több mint 40 milliárd euró árbevételt realizált, 56 országban több mint 233 000 főt foglalkoztatva.

A Continental magyarországi érdekeltségeinek felépítését 1991-ben kezdte, jelenleg 5 divízió van jelen 6 gyártóegységgel Magyarországon, összesen 7 telephelyen. A német konszern Makón, Nyíregyházán, Szegeden és Veszprémben folytat gyártó tevékenységet, valamint Veszprémben 2003 óta kutatásfejlesztési kapacitással is rendelkezik. A mintegy 8000 főt foglalkoztató vállalat egységeinek sikeres működése nyomán egyre több technológiai és fejlesztési folyamatot telepít hazánkba, 2018 januárjában pedig döntés született az önvezető technológiához kapcsolódó budapesti mesterséges intelligencia központ megnyitásáról.

A most bejelentett gyártóegységgel Debrecen hetedik magyar városként csatlakozik a Continental csoporthoz, egy hosszú és rendkívül szoros regionális versenyt lezárva. Az autóipari elektronikai termékek iránti növekvő kereslet által indikált beruházás 2018 második felében indul, és 2020 végére a termelés is megkezdődhet, főként az európai piacokra. A 7000 négyzetméteres csarnokban a Continental váltómű egységek, szenzorok és aktuátorok üzletágai szolgáltatják a gyártandó termékek első körét.

Az új gyár kialakítása Debrecenben egy olyan stratégiai döntés, amellyel a Continental tovább erősíti európai jelenlétét azért, hogy még tökéletesebben kiszolgálja a vevők egyre növekvő keresletét az autóipari elektronikai megoldások iránt

– hangsúlyozta beszédében José Avila, a Continental Igazgatótanácsának tagja és a Powertrain divízió vezetője.

A magyarok szakértelmére, termelékenységére és kreativitására alapozva, illetve a stratégiai földrajzi elhelyezkedésnek és kedvező gyártási költségeknek köszönhetően a Magyarországon jelenlévő autóipari gyártók folyamatosan bővítik tevékenységüket és fejlesztik termékeiket, ami hosszú távú elköteleződést jelent a részükről. A Continental új létesítménye tovább növeli Magyarország versenyképességét, és megerősíti regionális központi pozícióját az autóiparban

– mondta el Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke.

Kapcsolódó cikkek