Elektromobilitással erősít Magyarországon a Schaeffler Savaria - VIDEÓRIPORT

Elektromobilitással erősít Magyarországon a Schaeffler Savaria - VIDEÓRIPORT

2019. 11. 28.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria ügyvezetője

Elektromos hajtásrendszer komponenseket gyártó és fejlesztő központot épít már meglévő szombathelyi üzeme mellé a Schaeffler Savaria. A német autóipari beszállító jelenlegi, komplett hajtáslánc rendszereket, valamint komponenseket gyártó üzemét 23,5 milliárd forint értékben fejleszti, 150 új munkahelyet létrehozva.

A globális járműipari és ipari beszállító Schaeffler AG cégcsoport különböző célú és felhasználású gördülőcsapágyakat, siklócsapágyakat, lineáris vezetékeket és motorelemeket fejleszt és gyárt, valamint személy- és haszongépjárművek számára komplett hajtáslánc rendszereket, illetve komponenseket. A családi tulajdonban lévő német vállalatcsoport több mint 50 országban mintegy 170 telephelyen rendelkezik érdekeltségekkel, valamint 22 országban összesen 70 termelési és 20 kutatás-fejlesztési központtal. A cégcsoport erejét jelzi, hogy 2018-ban több mint 14 milliárd eurós árbevételt értek el, és világszinten több mint 89 000 embernek adtak munkát.

A Schaeffler (korábban LUK) Savaria 20 éve foglalkozik személyautók és mezőgazdasági járművek tengelykapcsolóinak gyártásával Szombathelyen, több mint 3320 fő foglalkoztatva. A magyarországi gyártóközpont súlyát jól tükrözi az adat, hogy átlagosan minden tizedik autóban Szombathelyen gyártott LUK kuplung található.

A mostani, több mint 70 millió euró értékű zöldmezős beruházás keretében elektromos gépjárművek hajtáslánc komponenseinek fejlesztését és gyártását lehetővé tevő új létesítmény épül Szombathelyen, amellyel 150 új munkahely is létrejön.

Az elektromobilitás – az önvezető technológiák mellett – a járműipar közeljövőjének, sőt jelenének meghatározó fejlesztési iránya, ezért a Schaeffler Savaria beruházása nem csak jelenidőben, de jövőidőben is fontos mérföldkő a magyar járműgyártás történetében, hiszen a termelésen túl fejlesztési tevékenységet is hazánkba telepít.

Kapcsolódó cikkek