E-mobilitási komponenseket gyártó üzemmel erősít Szombathelyen a Schaeffler Savaria - VIDEÓRIPORT

E-mobilitási komponenseket gyártó üzemmel erősít Szombathelyen a Schaeffler Savaria - VIDEÓRIPORT

2021. 09. 17.

Átadták a Schaeffler Savaria második szombathelyi üzemét. A beruházás az elektromos gépjárművek hajtásláncainak fejlesztését és gyártását biztosító új létesítmény, mely egy 30 hektáros területen, a régi gyártól 3 kilométerre, zöldmezős beruházással épült meg. A Schaeffler-cégcsoport első elektromobilitás gyáraként az e-mobilitás területén a legmagasabb standardok alapján, fenntartható és energiahatékony termelés követelményeit teljesítve alakították ki. A 150 új munkahelyet teremtő, több mint 23,6 milliárd forint összköltségű fejlesztés 15 ezer m2 gyártócsarnokban valósul meg.

A német érdekeltségű Schaeffler Savaria zöldmezős fejlesztésének eredményeként és a világpiaci elvárásoknak megfelelően az új szombathelyi üzemben kizárólag elektromos motor komponensek készülnek. A fejlesztéssel a szombathelyi vállalat a Schaeffler egyik legnagyobb termelőüzemévé válik a világon.

A 25 éve működő 1-es számú üzem után az új létesítmény már tisztán elektromobilitás termékeket állít elő, elsőként a Schaeffler-cégcsoporton belül. A gyárban 2023-ig várhatóan 800 000 alkatrész készül évente, a maximális kapacitást pedig 2026 és 2029 között éri el, évi 1,8 millió alkatrész gyártásával. Az alumínium- és acélalkatrészek nagy autógyártók termékeibe kerülnek.

Az új gyár a legmagasabb Schaeffler-standardok alapján a fenntartható és energiahatékony termelés követelményeinek, a vállalatcsoport "Holnap gyára" koncepciójának megfelelően valósult meg, melynek része a zöld működés is.

Az új üzemben a vállalat első lépésben körülbelül 150 munkahelyet teremt a következő öt év során. Az immár két üzemből és egy kutatás-fejlesztési központból álló szombathelyi telephelyen összesen közel 3 500 alkalmazott dolgozik majd. A kutatás-fejlesztés és e-mobilitásra épülő gyártási folyamatok területén dolgozó kollégák többsége részt vesz a németországi Schaeffler Akadámia többhetes képzésein is.

Kapcsolódó cikkek