Hamarosan elindul a gyár építése a BMW debreceni telephelyén - VIDEÓRIPORT

Hamarosan elindul a gyár építése a BMW debreceni telephelyén - VIDEÓRIPORT

2019. 09. 24.

Hamarosan elindul a gyár építése a BMW debreceni telephelyén

A város és a vállalatcsoport képviselői aláírták a terület adás-vételi szerződését, így Debrecen által irányított területrendezés lezárultával 2020 tavaszán megkezdheti az új gyártóegység építését a BMW. A területen jelenleg is Magyarország gazdaságtörténetének egyik legnagyobb léptékű építkezési munkái zajlanak, 270 géplánc dolgozik egyszerre, a tervezett menetrend szerint.

A több mint száz éves múltra visszatekintő, müncheni székhelyű BMW Group a világ vezető prémium autó- és motorkerékpár-gyártó vállalata, amely 14 országban összesen 31 gyártó és összeszerelő, valamint 16 kutatás-fejlesztési központot üzemeltet, a világ 140 országában forgalmazva termékeit. A BMW, a MINI, a Rolls-Royce és a BMW Motorrad márkák tulajdonosaként a vállalatcsoport 2018-ban közel 97,5 milliárd euró árbevételt realizált, globálisan mintegy 135 000 fő foglalkoztatása mellett.

A BMW Group európai gyárhálózatának legújabb egységeként a Debrecen külterületén felépülő gyár mind a digitalizáció, mind a fenntarthatóság, mind pedig a rugalmasság tekintetében új járműipari mércét állít fel. A járműgyártás csúcsát jelentő technológiák lehetővé teszik, hogy egyazon gyártósoron, akár felváltva készüljenek mind a hagyományos robbantómotorral, mind pedig az elektromotorral ellátott prémium autók. Az új, egymilliárd eurós beruházással felépülő üzemben az előzetes tervek szerint 1000 új munkahelyet létrehozva évente 150 000 autó készülhet, azonban ez csak a kezdeti kapacitás.

A beruházási döntés 2018. júliusi bejelentését követően 2018 októberében Debrecenben Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere és Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja (jelenleg már az igazgatótanács elnöke) aláírták a beruházást érintő területvásárlási és támogatási szerződést. A területrendezési munkálatok az elmúlt egy évben ütemterv szerint haladnak, így a mostani ceremónián a város és a német konszern képviselő aláírták a terület adás-vételi szerződését. Ennek értelmében Debrecen hamarosan átadja az előkészített területet a BMW-nek, tehát hamarosan elindulhat az építkezés.

Németország és Kína után Magyarország a világ harmadik országa, ahol a három német prémium autógyártó, az Audi, a BMW, és a Mercedes-Benz egyaránt önálló gyártóegységgel rendelkezik. Új üzemével a BMW már az ötödik OEM Magyarországon, újabb fejezetet nyitva a magyar járműgyártás történetében az Audi, a Suzuki, az Opel és a Mercedes-Benz évtizedek óta íródó sikerei mellett.

A BMW csoport és Magyarország összefonódása nem új keletű, hiszen csak 2017-ben több mint 1,4 milliárd euró értékben szereztek be magyar beszállítóktól alkatrészeket és szolgáltatásokat, azonban a korábban „láthatatlan gyárként" hivatkozott együttműködés hamarosan kézzel fogható formát ölt.

Kapcsolódó cikkek