Magyarországon hozza létre európai tudásközpontját az Itron

Magyarországon hozza létre európai tudásközpontját az Itron

2017. 10. 25.

SaaS centre of Itron in Budapest

Budapestet választotta legújabb kutatás-fejlesztési központjának helyszínéül az amerikai Itron. Az Itron Labs 6 milliárd forint értékű, 100 új, magas hozzáadott értékű munkahelyet teremtő projektje az első a sorban, amely az átalakított EKD rendszernek köszönhetően Budapesten is nyújtható k+f támogatással valósul meg.

Bruce Douglas, az Itron szoftverfejlesztési és szolgáltatási elnökhelyettese és Ésik Róbert, a HIPA elnöke

Az Itron vállalatot 40 éve alapította néhány mérnök, a villamos-, gáz- és vízfogyasztás-mérő leolvasások hatékonyabbá tétele érdekében. Az évtizedes fejlesztés és innováció eredményeként a korábbi manuális fogyasztásmérés folyamatosan automatizálódott, a kilencvenes évektől a villamos fogyasztásmérők, gázmérők és vízmérők adatgyűjtő és továbbító modullal felszerelése óta a leolvasás automatikus (AMR), azaz a mérők adatainak lekérdezése és rögzítése vezeték nélkül történik. Ebben a technológiában az Itron abszolút piacvezető az észak-amerikai piacon, emellett a világ 130 országában van jelen termékeivel, amelynek tervezését, gyártását értékesítését több mint 8500 munkatárs végzi.

A Ganz Mérőgyár Kft. Gödöllőn az Itron leányvállalataként európai szinten is jelentős gyártónak és forgalmazónak számít. Mindemellett az Itron világszinten egyre nagyobb figyelmet fordít az innovációra, ezért egy európai szintű tudásközpontot hoz létre Budapesten. A Magyarországon rendelkezésre álló tudásállományra építve 6 milliárd forint értékű beruházással létrejövő központban elsősorban Software as a service (SaaS), azaz szolgáltatott szoftver termékek és megoldások fejlesztésén fognak dolgozni. A kutatás-fejlesztési tevékenység keretében a vállalat új és hatékonyabb energiagazdálkodási és erőforrás-menedzsment megoldások megismerését is célul tűzte ki, amellyel az Internet of Things (IoT) korában hozzájárulhat az okos-városok kialakulásának felgyorsításához. Ezen két kutatás-fejlesztési alprojekt megvalósulásával az Itron negyedik K+F központja létesül Budapesten, amely a tervek szerint 100, többségében felsőfokú végzettséggel rendelkező szakembernek teremt munkahelyet.