Megduplázta tatabányai üzemének méretét a Bridgestone

Megduplázta tatabányai üzemének méretét a Bridgestone

2017. 10. 26.

Bridgestone abroncsok az új üzemben

A Tatabánya Ipari Parkban átadták a Bridgestone legújabb fejlesztését. A 85 milliárd forint értékű beruházással a már meglévő üzem mérete több mint kétszeresére nőtt. Az új egységben Japánon kívül először alkalmazzák a mesterséges intelligencián alapuló gyártástechnológiát, mely 480 ponton méri és elemzi a készülő gumiabroncsok minőségét. A gyártás mellett egy 70 000 abroncs kapacitású raktár is helyet kapott az új csarnokban.

Orbán Viktor miniszterelnök, Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója, Bencsik János országgyűlési képviselő, Adolfo Llorens, a Bridgestone Manufacturing EMEA régiójának senior alelnöke és Dzsunicsi Koszuge, Japán budapesti nagykövete

A tokiói székhelyű Bridgestone elsősorban gumiabroncsok gyártásával és fejlesztésével foglalkozik, ami termékköre 84%-át teszi ki, míg a fennmaradó részt gépkocsik gumi alkatrészei, ipari gumitermékek, vegyszerek, illetve sporttermékek alkotják. A Bridgestone világszerte 26 országban több mint 180 gyáregységgel és K+F központtal van jelen, termékeit (a gumiabroncsokat) 150 országban forgalmazzák. A vállalat 2016 év végi adatai szerint több mint 140 000 főt foglalkoztat világszerte.

A Bridgestone fő tevékenysége Magyarországon gumiabroncs és gumitömlő gyártása, azon belül is elsősorban prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebesség indexű, személyautó és terepjáró abroncsok készülnek, több mint 230 féle méretben. Az üzemben a Bridgestone termékcsalád DriveGuard, Turanza és Potenza márkái, valamint a Firestone termékcsalád Roadhawk, Winterhawk és Destination márkái készülnek. A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. beszállítói hálózatát mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől a cég tavaly 4,6 milliárd forint értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat. A Bridgestone 2013 óta a magyar kormány stratégiai partnere.

A most átadott fejlesztéssel az első, 47 200 négyzetméteres gyár mögé egy új, 97 200 négyzetméteres csarnok épült, amellyel az üzem alapterülete több mint kétszeresére bővült. A Bridgestone gyárai közül, Japán után Európában először itt alkalmazzák a mesterséges intelligencián alapuló gyártástechnológiát, mely 480 ponton méri és elemzi a készülő gumiabroncsok minőségét. Szintén egyedülálló a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, teljesen automatizált, 70 000 abroncs tárolására alkalmas raktár, valamint a végellenőrző és csomagoló rendszer. Ezzel párhuzamosan a dolgozók létszáma 361-ről 1100-ra nőtt, ezzel a vállalat Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb foglalkoztatójává lépett elő.

Az új csarnok átadásán Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: bár Japán 8000 kilométerre van Magyarországtól, az Európán kívüli országok közül a második legnagyobb befektetőnek számít az országban, 151 japán cég 30 000 dolgozónak ad munkát.

Kapcsolódó cikkek