Stratégiai partnerségre lépett a magyar kormány és a Siemens Energy - VIDEÓRIPORT
HIPA

Stratégiai partnerségre lépett a magyar kormány és a Siemens Energy - VIDEÓRIPORT

2021. 02. 11.

siemens energyStratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Siemens Energy Kft., a Siemens német ipari konglomerátum energetikai vállalata. A megállapodást a kormány részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Markus Kupetz és Goszták Árpád, a Siemens Energy ügyvezető igazgatói írták alá Budapesten.

A magyarországi gépipar egyik kiemelkedő szereplőjével, a Siemens Energy Kft.-vel bővül tovább a stratégiai partnerek sora. A vállalat Magyarországon meghatározó jelenléttel bír: 2 gyár, sales, mérnöki központ és a 3. legnagyobb képző központ található hazánkban.

A Kormány 2012-ben indított stratégiai partnerség programjának célja, hogy a hazánkban letelepült vállalatok befektetéseik és foglalkoztatottjaik számát egyaránt növeljék, magasabb hozzáadott értékű termelést, kutatás-fejlesztést valósítsanak meg Magyarországon. Valamint, hogy minél szélesebb körben kapcsolódjanak be a szakképzésbe, felsőoktatásba, a hazai beszállítókkal szorosabb kapcsolatot építsenek ki, népszerűsítsék Magyarországot más befektetők számára és vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalásban.

A Siemens energiaipari üzletágának gyökerei 1866-ig vezethetők vissza, míg a független Siemens Energy 2020-ban jött létre, székhelye Münchenben található. A budapesti üzem tevékenységi körét turbinalapátok és –alkatrészek gyártása, valamint műszaki szolgáltatások jelentik.

A Késmárk utcai telephelyen 2016 óta mintegy 40 millió eurós beruházással új gyártócsarnok építésére és jelentős gyártógép-beszerzésre került sor, amelynek köszönhetően a telephelyen 2020-ban a vállalat fennállása során először a teljesített munkaóraszám elérte az 1 milliót.

A Siemens Energy mindeközben egy újabb beruházással kívánja erősíteni helyzetét a nemzetközi piacokon. A mintegy 3 millió eurós kapacitásbővítő fejlesztés a hideg oldali turbinalapát-gyártást modernizálja. Ennek keretén belül új megmunkáló központok beszerzése, valamint 400 négyzetméter csarnoképület korszerűsítésére is sor kerül. Az új megmunkáló központ különböző alakú és méretű gáz- és gőzturbina lapátok 3D felületeinek megmunkálásra lesz alkalmas.

Kapcsolódó cikkek