Tíz év alatt háromszorosára nőtt a Bridgestone magyarországi üzeme - VIDEÓ RIPORT

Tíz év alatt háromszorosára nőtt a Bridgestone magyarországi üzeme - VIDEÓ RIPORT

2018. 09. 10.

Topolcsik Melinda, ügyvezető igazgató, Bridgestone Tatabánya

Történetének legnagyobb beruházási programját valósítja meg a Bridgestone Magyarországon: a 2013 és 2020 közötti időszakban, több lépcsőben 85 milliárd forint értékű beruházást hajt végre. A japán vállalat tatabányai üzeme a globális 180 gyáregység közül az egyik legmodernebb, miközben alapterülete az elmúlt évtizedben az eredeti háromszorosára (144 400 négyzetméterre) nőtt, gyártókapacitása pedig 2020-ig az eredeti négyszeresére (évi 7,2 millió gumiabroncsra) bővül.

A tokiói székhelyű Bridgestone elsősorban gumiabroncsok gyártásával és fejlesztésével foglalkozik, ami termékköre 80%-át teszi ki, míg a fennmaradó részt gépkocsik gumi alkatrészei, ipari gumitermékek, vegyszerek, illetve sporttermékek alkotják. A Bridgestone világszerte 26 országban több mint 180 gyáregységgel és K+F központtal van jelen, gumiabroncsait 150 országban forgalmazzák. A vállalat 2017 év végi adatai szerint több mint 142 000 főt foglalkoztat világszerte.

A Bridgestone fő tevékenysége Magyarországon gumiabroncs és gumitömlő gyártása, azon belül is elsősorban prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebesség indexű, Bridgestone és a Firestone abroncsok készülnek, több mint 230 féle méretben, éves szinten összesen mintegy 5 millió darab.

Az elmúlt tíz év során a japán vállalat összesen 430 millió eurót fordított a tatabányai gyár második üzemének felépítésére és gyártási technológiájának fejlesztésére, amely így nemzetközi szinten is az egyik legkorszerűbbnek számít. A Bridgestone a világon elsőként a tatabányai egységben használt egy új típusú, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot előállító mixert, illetve Japán után Európában először itt alkalmazzák a mesterséges intelligencián alapuló gyártástechnológiát, mely 480 ponton méri és elemzi a készülő gumiabroncsok minőségét. Szintén egyedülálló a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, teljesen automatizált, 70 000 abroncs tárolására alkalmas raktár, valamint a végellenőrző és csomagoló rendszer.

A mostani 9,2 milliárd forintos befektetés keretében – a 2020-ig tartó program részeként – az öltözőépületek és oktatótermek mellett újabb raktárépület létesül, amellyel 600 000 darab abroncsra nő a teljes raktárkapacitás. Így a termelés is növekszik, közelebb hozva a 2020-ra kitűzött 7,2 millió abroncs/éves volument – ami a tíz évvel ezelőtti kapacitás négyszerese. A bővülés a dolgozói létszámot is érinti, amely a létrejövő 100 új munkahellyel eléri az 1300-at, ezzel a vállalat megerősíti pozícióját Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb foglalkoztatójaként.

Kapcsolódó cikkek