Tovább bővül a Sanmina legnagyobb európai bázisa - VIDEÓ RIPORT

Tovább bővül a Sanmina legnagyobb európai bázisa - VIDEÓ RIPORT

2018. 09. 20.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Az amerikai Sanmina-SCI autóipari elektronikai cikkek gyártására fókuszáló, 6,2 milliárd forintos kapacitásbővítést indít Tatabányán. A 220 új munkahelyet teremtő beruházással 50 százalékkal növelik majd a világ legismertebb gépkocsijaiba, kommunikációs rendszereibe és orvosi termékeihez gyártott és tesztelt elektronikai berendezések számát.

A Sanmina eddigi 38 éve igazi amerikai sikertörténet. A Szilícium-völgyben 1980-ban, négy fiatal által alapított cég mára egy világszinten is elismert vállalat-csoporttá nőtte ki magát. Az elektronikai, elektromechanikai gyártó szektor egyik vezető képviselője ma 6 kontinens 25 országában található 75 gyárában 43 000 embert foglalkoztat. A New York-i tőzsdén is jegyzett cég éves árbevétele 2017-ben meghaladta a 6,8 milliárd dollárt.

Húsz évvel ezelőtt döntött a vállalat arról, hogy Magyarországra telepíti újabb európai gyárát. A társaság 1997-ben építette fel első, 10 000 négyzetméteres csarnokát Tatabányán. A zöldmezős beruházásként emelt csarnokot három év múlva egy hasonló méretű épülettel bővítették, majd 2006-ban megvásárolták a cég telephelye mellett található, üresen álló gyártócsarnokot. Így ma már az eredeti gyártási terület négyszeresén folyik a termelés. Napjainkra Európában a legnagyobb bázissá növekedett a tatabányai, az utóbbi 5 év során 7 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. A társaság főtevékenysége elektronikai áramköri kártyák gyártása.

Az amerikaiak a második legjelentősebb beruházói-befektetői közösséget képviselik Magyarországon, 1700 amerikai vállalat 100 ezer magyar embernek ad munkát. A HIPA által sikeresen letárgyalt projektek alapján tavaly 10 amerikai vállalat közel 130 millió dollárnyi befektetésről hozott döntést. Ezek többek között a Modine és az Alcoa, bővíti SSC központját az Exxon, és indít, illetve bővít kutatás-fejlesztési központot hazánkban a Flowserve és a Cloudera is, amelyek több mint 1600 új munkahelyet teremtenek.

Kapcsolódó cikkek