A DMG MORI és a HEITEC közös K+F projektje indul Budapesten - VIDEÓRIPORT
HIPA

A DMG MORI és a HEITEC közös K+F projektje indul Budapesten - VIDEÓRIPORT

2021. 06. 15.

A világ vezető szerszámgépgyártójának, a DMG MORI-nak és a szoftverspecialista HEITEC közös kutatás-fejlesztési projektjének célja olyan szoftver megoldások fejlesztése, amelyek termelékenyebbé és fenntarthatóbbá teszik szerszámgépeiket, a teljes gyártási folyamatlánc végponttól végpontig tartó digitalizálásával. A DMG MORI HEITEC Digital mintegy 4 milliárd forintos beruházása során 55 új kutatás-fejlesztési munkahelyet hoznak létre.

A DMG MORI szerszámgépek (CNC esztergák és más termékek) gyártását és értékesítését végzi, e mellett automatizálási rendszereket, perifériákat, digitális megoldásokat, szerszámmegmunkálási megoldásokat is biztosít vevőinek. A HEITEC az automatizálással, a digitalizációval és elektronikával kapcsolatos termékeket és szolgáltatásokat kínál. Az új K+F projektet a DMG MORI HEITEC Digital fogja megvalósítani, amely a HEITEC Hungary és a németországi DMG MORI 2020-ban alapított közös vállalata.

Az „Integrált Digitalizációs Platform" projekt célja a teljes gyártási folyamatlánc végponttól végpontig – a tervezéstől és a munka előkészítésétől a gyártáson és a nyomon követésen át a szervizelésig – tartó digitalizálása. A beruházásnak köszönhetően az ötletek, termékek és szolgáltatási megoldások Magyarországról jutnak a nagyvilágba, és a projekt során olyan szoftver megoldásokat fejlesztenek, amelyek termelékenyebbé és fenntarthatóbbá teszik a DMG szerszámgépeit.

A projekt keretében egy olyan új termék kifejlesztése történik, mely egy teljes digitális gyártást támogató platform és a hozzá tartozó digitális szolgáltatásokat (applikációk) tartalmazza. A vevői megrendelések feldolgozásától kezdve a platform támogatja a digitális ajánlatkészítést (webshopfunkció), az elosztott gyártási és termelési munkafolyamatok, gyártási kapacitások tervezését és optimalizációját (bróker funkció).

A platform a gyártógépek felügyeletét és monitorozását is integrálja, beleértve a karbantartási és a logisztikai folyamatok digitális támogatását. A gyártógépekből származó állapot információk így például közvetlenül befuthatnak a karbantartókhoz és az alkatrészbeszállítókhoz, akik még a gyártógépek meghibásodása előtt lépéseket tudnak tenni, így megakadályozva egy esetleges hosszabb gyártósor leállást (prediktív karbantartás).