A legnagyobb európai víztisztító membrán-gyártó üzem jön létre Oroszlányban - VIDEÓRIPORT

A legnagyobb európai víztisztító membrán-gyártó üzem jön létre Oroszlányban - VIDEÓRIPORT

2019. 12. 10.

A legnagyobb európai víztisztító membrán-gyártó üzem jön létre Oroszlányban

Mintegy 30 millió euró értékű beruházással fejleszti a kontinens legnagyobb víztisztító membrán-gyártó egységévé oroszlányi telephelyét a francia SUEZ cégcsoport. A SUEZ Water Technologies & Solutions üzletágához tartozó magyarországi üzemben olyan speciális víz- és szennyvíztisztítási technológiák és gépek készülnek, amelyek elengedhetetlenek az egyre kritikusabb globális ivóvízhelyzet leküzdéséhez.

A SUEZ csoport gyökerei egészen 1858-ig, a Szuezi-csatorna megnyitásáig vezethetők vissza. A párizsi székhelyű cégcsoport ma már 450 000 ügyféllel rendelkezik világszerte, közel 90 000 főnek munkát adva. A SUEZ a tavalyi évben 7,6 milliárd köbméter ivóvizet állított elő, valamint 1,17 milliárd köbméter szennyvizet kezelt. Emellett a kezelt hulladék mennyisége meghaladta a 45 millió tonnát, melyből 3,6 millió tonnát tett ki a veszélyes hulladék.

A vállalat öt divíziója közül az oroszlányi beruházásban a Water Technologies & Solutions érintett, amely üzletág kizárólag az ipari ügyfelek számára kínál vízkezelési megoldásokat. A SUEZ Water Technologies & Solutions a világ egyik legjelentősebb ipari vízkezelési szolgáltatásokat nyújtó vállalata, amely a GE Water üzletágának 2017-es felvásárlásával tovább szilárdította világpiaci pozícióját.

Az oroszlányi egység 2003 év végén jött létre, és az eltelt másfél évtized alatt az anyavállalat több mint 130 millió euró értkében valósított meg beruházásokat hazánkban, így a világ egyik legjelentősebb ultraszűrő víztisztító membránokat előállító gyára működik Magyarországon, 1200 embernek munkát adva. Oroszlányból elsősorban speciális víz- és szennyvíztisztítási megoldásokat és gépeket szállítanak, melyek rendkívül modern, saját fejlesztésű SUEZ membrán technológiákon alapulnak. A hazánkban készülő termékek többek között ivóvíz- és ipari víz előállító berendezésekbe, kommunális és ipari szennyvíztisztító berendezésekbe kerülnek beszerelésre, továbbá az ENSZ és a NATO által is használt gyors reagálású, nagy hatékonyságú víz- és szennyvíztisztító berendezésekbe. A társaság a gyártási tevékenység mellett egy harminc vegyészből álló kutatás-fejlesztési központot is működtet Oroszlányban és Tatabányán.

A mostani beruházás célja a legnagyobb európai víztisztító membrán-gyártó létesítmény létrehozása. A 9,6 milliárd forint értékű fejlesztéssel a gyártókapacitás bővítése mellett egy új, könnyűszerkezetes raktár is felépül a telephelyen, valamint 85 új munkahely jön létre a következő években. Jelen beruházás nem csak Magyarország és a magyar gazdaság számára kiemelten fontos, hiszen az ivóvíz ellátás a közeljövő egyik legnagyobb globális kihívása, és az itt készülő termékek éppen ennek előállításához járulnak hozzá.