Áruszállításban is régiós vezető pozícióra tör a Budapest Airport - VIDEÓRIPORT

Áruszállításban is régiós vezető pozícióra tör a Budapest Airport - VIDEÓRIPORT

2019. 11. 21.

Áruszállításban is régiós vezető pozícióra tör a Budapest Airport

Átadták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Cargo City névre keresztelt árukezelő központot, ahol 2020 januárjától várják a légikikötő logisztikai partnereit. A Budapest Airport által építtetett közösségi térben a különböző piaci szereplők – árukezelő cégek, speditőrök, ügynökök, légitársaságok és hatóságok – mostantól még hatékonyabban tudnak együttműködni a mindennapi munkában.

A 2001-ben alakult Budapest Airport Zrt. székhelye a BUD Nemzetközi Repülőtér. A vállalatot héttagú igazgatóság irányítja, 2018-ban elért bevételük átlagosan 587 fő foglalkoztatása mellett megközelítette a 300 millió eurót. A Budapest Airport irányítása alatt a légi kikötő 2019-ben már egymást követő hatodik alkalommal nyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere" díját.

A vállalat már az előző évtizedben tervbe vette egy korszerű cargo és logisztikai központ kialakításának a tervét, azonban a világgazdasági környezet átalakulásával végül csak a közelmúltban nyílt lehetőség a Cargo City megépítésére vonatkozó üzleti döntés meghozatalára, amellyel megduplázódik a repülőtér integrátorok nélkül számított cargo kapacitása, elérve az éves 200 000 tonnát.

A teljes egészében saját finanszírozású, 16,5 milliárd forint értékű beruházással létrejött bázis megnyitása fontos mérföldkő nem csak a repülőtér és a logisztikai-szállítmányozási ágazat, hanem az egész magyar ipar és kereskedelem számára, hisz Magyarország egyik legfontosabb logisztikai létesítménye így egy régóta igényelt új infrastrukturális elemmel bővül.

A korszerű logisztika infrastrukturálisan négy fő pilléren nyugszik: az autópályán, a nemzetközi repülőtéren, a tengeri kikötőn és az intermodális terminálokon. Kiemelkedő, hogy a budapesti Cargo City mellett folyamatban van az úthálózat nagyarányú fejlesztése, illetve a repülőtéren készen áll egy intermodális rakodó, amely a közút és a vasút között teremt kapcsolatot. A repülőtér továbbá iparvágánnyal is rendelkezik. A Budapest Airport ezek által hazánk jelenlegi legkorszerűbb infrastrukturális alapját adja Magyarország logisztikájának.

A logisztikai ágazat komoly szerepet játszik a magyar nemzetgazdaságban. A szektor által megtermelt bruttó hozzáadott érték 2018-ban megközelítette a 2200 milliárd forintot, a szállított áruk tömege összesen meghaladta a 300 millió tonnát. A szektorban rejlő potenciált mutatja, hogy 2019 első félévében több mint 10 százalékos bővülést regisztráltak, míg a foglalkoztatottak száma meghaladta a 300 000 főt.